Contenido de usuario Este contenido ha sido redactado por un usuario de El Periódico y revisado, antes de publicarse, por la redacción de El Periódico.

"Cal que els polítics aprenguin a buscar majories sense demanar xecs en blanc"

Sesión en el Parlament de Catalunya.

Sesión en el Parlament de Catalunya.

Xavier Riu

Durant dècades hem vist governs monocolors, fruit de majories absolutes a les eleccions, tant amb el PP i el PSOE a Espanya, com amb els nacionalistes a Catalunya i el País Basc. Però això ja forma part del passat, avui hi ha molta més pluralitat d’opcions i escepticisme en relació a les grans opcions, no és previsible que tornin les majories absolutes.

Entretodos

Publica una carta del lector

Escribe un 'post' para publicar en la edición impresa y en la web

Però encara hi ha poca cultura de pacte per formar governs de coalició, i grups molt minoritaris pretenen governar en solitari institucions i societats molt més fragmentades. Per posar dos exemples: ERC té només 33 dels 135 Diputats/des al Parlament de Catalunya, i el PSC només 10 dels 41 Regidors/es a l’Ajuntament de Barcelon. A qui pot sorprendre que siguin governs febles i que no aconsegueixin majories per aprovar els Pressupostos?

Si s’aprèn a buscar majories, sense demanar xecs en blanc als altres, a negociar i pactar governs de coalició per responsabilitzar actors i sensibilitats diverses, com passa ja a la majoria de països europeus amb més anys d’experiència democràtica, avançarem cap a institucions més representatives i fortes.

Participaciones de loslectores

Másdebates