Contenido de usuario Este contenido ha sido redactado por un usuario de El Periódico y revisado, antes de publicarse, por la redacción de El Periódico.

Rèplica de l'Ajuntament de Barcelona: "Apostem per la presència del verd a la vida ciutadana"

El tramo de la calle Almogàvers afectado por la ’superilla’.

El tramo de la calle Almogàvers afectado por la ’superilla’. / JORDI COTRINA

En resposta a la carta del ciutadà Xavier Rovira, publicada el 24 de desembre de 2018 sobre la manca d'espais verds a Barcelona, us informem que l'Ajuntament de Barcelona aposta per un model de ciutat sostenible on el verd estigui cada cop més present en la vida de la ciutadania.

Entretodos

Publica una carta del lector

Escribe un 'post' para publicar en la edición impresa y en la web

Per millorar la qualitat i quantitat del verd a la ciutat, l'Ajuntament ha definit el "Programa d'Impuls a la Infraestructura Verda Urbana". L'objectiu és incrementar la superfície de verd, sobretot els barris menys dotats, per garantir una distribució equitativa dels serveis i beneficis que aporten el verd i la biodiversitat. Per exemple, la millora en el benestar físic i psíquic, els espais d'esbarjo i descans que proporciona i la interacció amb la natura. Però també beneficis ambientals com la mitigació dels efectes del canvi climàtic, la disminució de la contaminació atmosfèrica i acústica i, fins i tot, la generació d'activitat econòmica.

El Pla té com a objectiu final gaudir d'un organisme viu i dinàmic, sa, biodivers, abundant, madur, segur, amb més espècies autòctones, identitari i sostenible, que ha de disposar de les millors condicions per al seu desenvolupament, adaptat a l'ecosistema urbà.

Tot i així, sabem que la trama urbana de Barcelona és densa i consolidada, fet que dificulta la previsió de futurs parcs urbans. Però hi ha un gran nombre d'opcions per augmentar el verd a la ciutat que van més enllà de nous espais verds, com per exemple la millora del verd actual, el seu increment en espais que fins ara no es plantejaven com tals, com les superilles, i amb actuacions a nivell ciutadà que contribueixin a enverdir la ciutat, com les cobertes o els mateixos balcons.

Així doncs, en el marc de l'Horitzó 2030 en què es volen crear 44ha de verd o dit d'una altra manera, guanyar un metre quadrat de verd més per habitant, l'Ajuntament està invertint esforços en projectes com la Canòpia Urbana, de la plaça de les Glòries, amb més de 10 ha de verd; el Mas Ravetllat, un espai que recupera més de 3,5 ha de verd per a ús públic al Guinardó, autèntic refugi de biodiversitat, les casernes de Sant Andreu o la cobertura de l'AVE a la Sagrera, entre d'altres. També s'estan recuperant interiors d'illa per a guanyar verd i espais pel veïnat, i s'estan enjardinant temporalment solars buits, així com murs i parets mitgeres.

Finalment, des de l'Ajuntament volem reiterar que el verd urbà és riquesa vegetal i és biodiversitat botànica, alhora que constitueix un suport per a la biodiversitat animal. 

Participaciones de loslectores

Másdebates