09 ago 2020

Ir a contenido

"La nova manera de fer política"

Jaume Farrés Boada

Una representación del Ayuntamiento de Barcelona, con la alcaldesa Ada Colau a la cabeza, durante el minuto de silencio por las víctimas del covid, el 27 de mayo.

Una representación del Ayuntamiento de Barcelona, con la alcaldesa Ada Colau a la cabeza, durante el minuto de silencio por las víctimas del covid, el 27 de mayo.

La nova manera de fer política. Que bé que sona, oi? Quina frase! Però, en realitat, què hem d'entendre per 'nova manera de fer política'? No tinc cap mena de dubte que, a tall d'exemple, es pot trobar la resposta fent un seguiment -via hemeroteques i gravacions- de la trajectòria de l'alcaldessa de Barcelona, des dels seus temps d'activista fins el dia d'avui. Ada Colau representa l'espècimen característic de la 'nova manera de fer política', activitat que bàsicament consisteix a anar de 'progre' i 'xerrar' exclusivament en futur: treballarem, estudiarem, procurarem, intentarem, invertirem, acollirem, gestionarem... Divagar, no concretar res i fer passar als ciutadans amb cançons mentre s'intenta oferir 'panem et circenses' a discreció. Al cap i a la fi, els diners són públics i 'qui dia passa any empeny'.

Així doncs i pel que es pot constatar, la capacitat d'adaptació i acomodament a l'ecosistema polític establert per part dels nouvinguts i nouvingudes, és impressionant. Molt més si es té en consideració un passat d'idees normalment contestatàries i reivindicatives.

Òbviament, aquesta mena de transfiguració no es fonamenta en un procés evolutiu lent, en realitat es tracta d'una mutació accelerada davant la qual, si Charles Darwin visqués, s'hauria de replantejar la seva teoria sobre la selecció natural de les espècies. El Premi Nobel de Literatura de l'any 1932, John Galsworthy (1867-1933), deia: 'Només hi ha una regla per a tots els polítics de món. No diguis des del poder el que deies des de l'oposició'.

Entretodos

Publica una carta del lector

Escribe un post para publicar en la edición impresa y en la web

Participaciones de loslectores

Másdebates