Contenido de usuario Este contenido ha sido redactado por un usuario de El Periódico y revisado, antes de publicarse, por la redacción de El Periódico.

Prioritat del castellà sobre el català al Círculo del Liceo

L'escena no per moltes vegades repetida amb petites variacions és menys lamentable, fins i tot humil·liant  Diumenge 3 de juliol, a les 10 del matí, al Círculo del Liceo. Abans de començar la visita guiada a l’exposició 'Júlia' de Ramon Casas, la informació i publicitat de la qual estan escrites a tots els materials en català, la guia demana si algú no entén aquest idioma. Dues úniques persones d’un grup d’entre 20 i 30 aixequen el braç i la guia expressa la intenció de fer l’explicació de la visita exclusivament en castellà.

Entretodos

Publica una carta del lector

Escribe un 'post' para publicar en la edición impresa y en la web

Es succeeixen un parell de protestes de catalanoparlants que provoquen una acalorada discussió i el conseqüent guirigall entre els clients. La guia s’exculpa i ens demana als catalanoparlants ofesos que adrecem una queixa al Círculo de Liceo, que no ha previst la possibilitat de fer visites en els dos idiomes. Després de cinc bons minuts de retard plens d’elevada tensió entre els assistents la visita s‘acaba fent en castellà, com no, una vegada més. Cortesia en diuen, respecte repeteixen. Envers qui? El català, majoritari a l’auditori i comprensible per pràcticament la totalitat d’aquest, ha perdut novament.

En consequència, els drets lingüístics de la majoria s’han vist trepitjats a casa nostra. Capcots i ressignats hem comprovat a la pràctica per enèssima vegada la fal·làcia de la “llengua pròpia i cooficial a més del castellà” que hauria de ser el català a Catalunya segons l’Estatut. Reflexions plenes de impotència per part d’uns quants que constatem el difícil que és que ens en sortim per assolir fites més ambicioses si som incapaços d’aconseguir que s’ens respectin uns drets que creiem recuperats fa més de 35 anys.

Finalment, una semana després d’enviar la meva queixa a l’adreça electrónica del Círculo del Liceo, aquest no ha tingut encara ni tan sols l’educació, tan llargament invocada per una altra part, si més no de contestar.

Participaciones de loslectores

Másdebates