Contenido de usuario Este contenido ha sido redactado por un usuario de El Periódico y revisado, antes de publicarse, por la redacción de El Periódico.

Obama: llums i moltes ombres

Obama sube al helicóptero presidencial por última vez.

Obama sube al helicóptero presidencial por última vez. / AFP / JIM WATSON

Aparentment, amb el comiat del president Barack Obama s'acaba una era i amb Donald Trump se n'enceta una altra. I tot i que ningú pot endevinar el futur, alguns sectors ja auguren que amb Trump arribarà la fi del món. I també a les xarxes socials trobem missatges 'apocalíptics' i de menyspreu als EEUU, curiosament de molta gent suposadament apolítica però que durant anys ha lloat l''American way of life' i prepara ara sabotatges contra un triomf que, agradi o no agradi, és democràtic.

Entretodos

Publica una carta del lector

Escribe un 'post' para publicar en la edición impresa y en la web

Si bé són discutibles algunes formes i idees del senyor Trump, el que espanta més a l'establishment no és el 'feixisme' sinó el que pensa sobre temes tabús de la dictadura d'allò políticament correcte: l'OTAN, temes econòmics (proteccionisme, crida al retorn d'empreses, anul·lació de tractats de lliure comerç, suport al Brexit, etcètera), l'acostament a Rússia, el control de fronteres i la immigració massiva, sense que encara hagi tocat poder ni saber si complirà unes promeses que van ser el motiu principal del seu gran recolzament per part de la classe obrera (incloent-hi dones o gent de color, suposadament' menyspreats pel senyor Trump).

Ara bé, cal fer un balanç just del senyor Obama (el millor, comparat amb George W. Bush o Ronald Reagan), sabent que manen les corporacions econòmiques i no el poble. Cal reconèixer a Obama els seus modes impecables, la seva cultura, la seva idea d'una sanitat pública (amb tot, molt lluny del model europeu), però sense anar més enllà del lloable 'Obamacare' (sanitat gratuïta a 24 milions de persones). També lloables sobre ecologia, respecte a la gent de color (descendent d'una immigració africana arrencada per la força pels esclavistes), el seu multilateralisme, la creació de llocs de treball, la normalització de les relacions amb Cuba, reducció de presència militar a diversos països.... No obstant, ha fet molt poc respecte a l'ecologia (fomentant el perjudicial 'fracking' per cercar gas i petroli en lloc d'apostar més per les renovables); el racisme continua; ha agreujat la tensió amb Rússia, ha fomentat l'expansió de l'islamisme radical amb les 'primaveres' àrabs, no ha tancat Guantánamo, ha passat la feina bruta als seus subalterns europeus (a Líbia i Mali) i ha permès la fuga empresarial.

També hi ha lloc per a la doble moral: el mur proposat pel senyor Trump a la frontera de Mèxic per parar la immigració massiva ja hi és des del 1994 inaugurat per Bill Clinton (marit de Hillary Clinton, qui sent congressista votà junt amb Obama al 2006 per reforçar-lo i fer-lo més gran); que Trump anuncia la deportació de 3 milions d'immigrants il·legals, mentre que el senyor Obama ho ha fet silenciosament fa poc amb 2,8 milions; que amb Trump arribarà la III Guerra Mundial mentre el terrorisme d'Estat Islàmic ha colpejat París i altres llocs i està finançat pels xeics saudites que (segons Wikileaks) també finançaren la campanya de Hillary Clinton (qui reconegué haver venut 30.000 milions de dòlars en armament als mateixos xeics saudites que després donen a l'Estat Islàmic i certs 'rebels' sirians); si el senyor Trump legitimarà els abusos quan els assassinats policials als EEUU foren de 1.134  l'any 2015 i de 917 l'any 2016 (més contra gent de color i hispana).

Veurem què farà Trump, però molta gent obrera ha rebutjat un 'progressisme' més preocupat per qüestions 'inofensives' per al capital (gènere, immigració, retirada d'estàtues, etcètera) que per l'economia.

Participaciones de loslectores

Másdebates