Contenido de usuario Este contenido ha sido redactado por un usuario de El Periódico y revisado, antes de publicarse, por la redacción de El Periódico.

Més enllà del soroll de l'estàtua de Franco, necessitem polítiques reals ja

Estatua Franco

Estatua Franco / RICARD FADRIQUE

ROBERTO SANAHUJA

Aquets dies de principis de tardor, al marge de si anem o no a terceres eleccions, estant sorgint aquí a casa nostra unes quantes propostes que ens tenen d'allò més entretinguts. Un dia ens llevem i descobrim que el Temple Expiatori de la Sagrada Família es comparat a una gran mona de pasqua i a més (segons el govern municipal de Barcelona) ni tan sols té llicencia d'obres; l'altre s'obre el debat de si s'ha d'enderrocar l'estàtua de Cristòbal Colom; aquests dies s'ha instal·lat al Born una estàtua decapitada de Franco; per no parlar de que s'anuncia per l'any vinent un referèndum, aquesta vegada de 'veritat'. Em pregunto: ¿Aquest és el gran debat que necessita el país? ¿Aquesta és la nova política?.

Entretodos

Publica una carta del lector

Escribe un 'post' para publicar en la edición impresa y en la web

Estem embolicats sempre en el mateix: política de país petit, capaç de tirar per terra fins hi tot els símbols per les quals milions de persones d'arreu del món ens venen a veure.

No senyors, el debat que ens interessa de veritat, en el que realment ens estem jugant el nostre futur és un altre. És l'etern debat Nord-Sud (el de la pobresa contra la riquesa), el debat sobre el canvi climàtic, el debat sobre els populismes que està arrasant a Europa (que pot dividir la població en dos meitats) i que al nostre país es tradueix en el debat entre nacionalismes i ens té en un enrocament permanent. Cal començar a mirar endavant i intentar que el futur ens acosti una mica més a aquesta societat de benestar que teníem quasi a l'abast i que el grans poders financers ens està arrabassant.

Als federalistes d'esquerres ens interessa més aquest segon debat, perquè creiem en els principis organitzatius dels sistemes federals que s'imposen arreu del món i en els principis de les esquerres, pels seus principis ètics, que ens ha de portar una societat més justa i igualitària.

Catalunya i Espanya estem en un moment crucial de la nostra història. Els partits polítics sembla que no se n'adonen. És hora d'agafar el brau per les banyes: cal una reforma de la Constitució amb una proposta federal com a nova organització d'Espanya, cal tegeneració democràtica, polítiques reals en favor de l'ocupació, una reforma del sistema electoral. Senyors aquest és el debat.

Participaciones de loslectores

Másdebates