El Periódico

La aportación de los lectores

Publica una carta del lector

L'exemple del capità del 'Titànic'

Fotomontaje de 'Titanic', miniserie de la cadena británica ITV que estrenará Antena 3.

Andreu Arbó TrabadoLleida

¿Qué opinas del tema de discusión? ¿Qué te parece la aportación de este usuario? Envía tu opinión para participar en el debate.

Lunes, 16 de abril del 2018 - 10:15 h

Tal dia com avui (14 d'abril) del 1912, el majestuós transatlàntic Titànic s'enfonsava sota les aigües gelades de l'oceà Atlàntic i deixava enrere més de 1500 vides.

Aquest escrit no és només per lamentar les vides dels morts, és per tres motius més. En primer lloc, està molt bé lamentar-se de les víctimes del Titànic, però hem de pensar que cada poc temps, avui dia, moren centenars de persones injustament, i moltes d'elles en el mar. Per tant, sí, fem un moment de record de les víctimes del Titànic, però sobretot lluitem per impedir més morts arreu.

Segon, la supèrbia de l'enginyeria. Crec que el Titànic va ser la mostra d'aquesta prepotència que molts tenim a sobre. Era insubmergible... doncs bé, es va demostrar que no ho era. Recordem sempre que els humans (i tot el que fem) som vulnerables i fràgils. Per tant, no siguem arrogants, hi ha una premissa que no hem d'oblidar: tot és susceptible a millora i canvi.

Finalment, l'última petita lectura del Titànic és la semblança en l'actualitat. De totes les víctimes que van morir, la majoria eren pobres. És el que va passar i el que passa en l'actualitat: Qui paga la crisi? A qui afecta més les tragèdies? Als pobres. És com si els rics estesen coberts d'una aura de protecció celestial. Matiso, al Titànic també va morir algun ric i algú amb posició poderosa, com per exemple el capità. Crec que això hauria de servir d'exemple a molts: als dirigents de bancs que han enfonsat la seva seu; d'estats que han entrat a la ruïna per mal gestionar l'economia generada pel seu poble; de governs que han provocat una pèrdua en les pensions i salaris de la seva gent; de "famílies de sang blava" que segueixen vivint bé quan altres van ofegant-se sota la pressió d'un espoli econòmic; i un llarg etcètera. Hauria de servir d'exemple de tots aquells que no els afecta l'amarga realitat actual d'una situació injusta per molts.

Reitero: el capità del Titànic va assumir de forma dràstica i extrema el seu error d'encendre les calderes i anar a una velocitat massa alta.

Participaciones de los lectores

La otra tormenta, la de mi corazón

María Ángeles Viu Ferré Barcelona

Rèplica municipal de l'Ajuntament de Gavà

Àlex Ballester Fàbregues Assessor d'Alcaldia i Comunicació de l'Ajuntament de Gavà

En resposta a la carta del senyor Alberto Traité, ... Seguir leyendo

A la conductora que ha provocat un accident a l'AP-7: només és un 'parte'

Itziar Ucar Torrelles de Llobregat

El 16 de juliol, cap a les 17.30 hores, anant per l'AP-7 cap a Sant Quirze del Vallès, a la sortida de l'autopista que jo havia de prendre, una... Seguir leyendo

La transición no fue un milagro, pero sí más de lo que estamos viendo

Jaime Rodríguez Soto Cunit

España necesita una catarsis urgente

Javier Andrés Caballero Badalona

Carta a los diputados del PSOE de un parado mayor de 50 años

Alberto Grela A Coruña (Galicia)

Señoras y señores diputados del PSOE:... Seguir leyendo

La bici eléctrica, la invasión del espacio peatonal

Inmaculada Vicente Barcelona

El Ayuntamiento de Barcelona pretende hacernos creer que el futuro de la bicicleta es la bicicleta eléctrica. T... Seguir leyendo

Oposiciones: ¿un proceso justo?

Víctor Gago Valladolid

Desde siempre se ha dicho: “preparar oposiciones es algo muy duro”. Pero ¿esto implica que el proceso de selección sea justo? ¿En la mayoría de especiali... Seguir leyendo

Carta a una mestra desconeguda: "Gràcies pel teu treball"

Míriam Dalmau La Pobla de Cérvoles

Estimada mestra desconeguda:... Seguir leyendo