27 sep 2020

Ir a contenido

Les incongruències del president Torra quant a la monarquia

Joaquim Montoliu Martínez

Joaquim Montoliu Martínez

El President Quim Torra comparece en la Generalitat.

El President Quim Torra comparece en la Generalitat. / FOTO ELISENDA PONS

"Els catalans no tenim rei", ha dit el president Torra, reproduint un dels eslògans de moda en l'àmbit independentista. Unes paraules que van lligades a la petició o exigència de l'abdicació del rei Felip VI i la convocatòria exprés del Parlament per debatre sobre la monarquia. Però, si com diu el MHP Torra "els catalans no tenim rei" quin sentit té demanar l'abdicació d'un rei que es considera inexistent, ni debatre sobre una institució que no es reconeix com a tal?

Entretodos

Publica una carta del lector

Escribe un post para publicar en la edición impresa y en la web

El president cau en el vici polític d'apropiar-se -sense que li assisteixi cap dret- de la voluntat de tots i cadascun dels nascuts i residents a Catalunya, un gest que no lliga gaire amb el tarannà democràtic tan profusament vantat; suposo que té prou clar que som ciutadans i no súbdits. D'altra banda, es un fet que el DNI i el passaport l'identifiquen com a membre d'un Estat que s'anomena 'Reino de España', una condició que atorga drets i obligacions polítiques i socials, que en el seu cas li han donat la possibilitat de presidir la Generalitat. És una qüestió administrativa i legal que no diu res dels sentiments que cadascú tingui. Com passa a d'altres estats d'Europa i arreu, els regnes tenen un rei o una reina, agradi més o menys als seus ciutadans.

Més que la forma d'estat -de regnes i repúbliques n'hi ha de molts tipus-, el que afecta més a la vida dels ciutadans, especialment en una situació tan complicada com la actual, és la forma en què es governa. 'Els catalans no tenim rei' pot ser una manera de parlar per mostrar el desacord amb l'actuació del cap d'Estat, però denota una fixació desmesurada en un assumpte que pot restar moltes energies per atendre les necessitats peremptòries d'aquests 7,5 milions de futurs als que fa referència la propaganda institucional.

Respecto el seu desig de contagiar els seus anhels republicans a tota la població, però preferiria que ho fes seguint el principi "ser més fent millor el que ens pertoca" que no pas "fer molt soroll per semblar que som més".

Participaciones de loslectores

Másdebates