Contenido de usuario Este contenido ha sido redactado por un usuario de El Periódico y revisado, antes de publicarse, por la redacción de El Periódico.

Els interessos de subjugar la llengua als mercats

El Ibovespa de la Bolsa de Sao Paulo, la principal de la región, restó un 0,58 %. 

El Ibovespa de la Bolsa de Sao Paulo, la principal de la región, restó un 0,58 %.  / EFE

Entre els recursos característics d’un territori, econòmics i culturals, n’hi ha un d’imbricat que representa l'exercici de sobirania per la població: la llengua pròpia. És defensa natural contra moltes malalties d’un país -per exemple, ho seria en el cas del nostre-, contra la distorsió política sobre el mercat de l’habitatge i el laboral -sense confondre-ho amb les insuficiències genèriques del mercat-.

Entretodos

Publica una carta del lector

Escribe un 'post' para publicar en la edición impresa y en la web

A la Transició, el nacionalisme espanyol radicat aquí, amb l'àmbit polític superant l’institucional, ens fa ingressar a l’"Imperio", retòric amb el general Franco, que a l’Amèrica Llatina no reconeixen. I Barcelona, per exemple, escapçada del país i d’Europa, ingressa en el "mercat hispano", encastat sobre els mercats naturals, afavoridor de l’activitat turística massiva i immobiliario-especulativa, que es recolza en migracions massives i la seva expectativa.

Interessos que s’afegeixen a d’altres, també promotors de la substitució del català per l’espanyol als Països Catalans: que no es pugui viure en català però sí en espanyol. El català, precepte de la religió de la desesperança, i l'espanyol, una llengua; el castellà, únic horitzó del català, que no s’ha de vincular a l’anglès i a les altres llengües de relació normal des del territori, tal com escau, tant si el català i el territori és espanyol com si no; equiparació al patuès -llengua espontàniament marginada al mateix territori, supeditat al que va ser rupturista amb l’Antic Règim, des d’on va estendre capitalisme, ciutadania, i llengua- sense que en sigui el cas; català o valencià, però no castellà o madrileny, andalús, latino, etcètera; idioma ètnic, no de ciutadania i integració; etcètera.

La distorsió des d’interessos minoritaris es completa amb la segmentació institucional del sòl al país, novament encarit artificialment negant les infraestructures normals, per part d'aquell mateix nacionalisme, però des de Madrid -dèficit fiscal-, que també nega legalment el català.

Participaciones de loslectores

Másdebates