El Periódico

La aportación de los lectores

Publica una carta del lector

Un cant necessari a la llibertat

Concentración en Mataró para pedir la libertad de los presos políticos.

Diana Vizán AguadoSalou

¿Qué opinas del tema de discusión? ¿Qué te parece la aportación de este usuario? Envía tu opinión para participar en el debate.

Martes, 13 de marzo del 2018 - 12:45 h

És difícil imaginar un país, per petit que sigui, en silenci. Un silenci absolut, sense el cant dels ocells ni les rialles que fa la mainada quan juga. Només un silenci espiritual i natural, on se sent l'aigua d'un riu o del mar i les aus canten, és saludable en aquests temps en què s'imposa la velocitat de l'olla de grills on sovint proliferen els insults per sobre de la reflexió, és a dir, de la cara fosca de les xarxes socials, que també són llum quan actuen com l'àgora del segle XXI. Qualsevol altre tipus de silenci, i encara més si és imposat i va acompanyat d'un soroll que menysprea l'adversari polític, és injust i insà.

Els vençuts, a callar, i els vencedors, esperonats a parlar. És la força del poder, quan s'exerceix amb autoritarisme, tot i ser una democràcia formal, i segresta llibres, censura exposicions, porta ciutadans i professionals als jutjats, empresona artistes, polítics i activistes socials o els empeny a marxar a l'exili. Gent de pau, assenyalades per un poder que pretén acabar amb la llibertat d'expressió, per tal de controlar l'exercici lliure de la política, dels mitjans de comunicació i de l'art.

Una iniciativa que hauria impedit arribar a la situació actual, hauria estat, per exemple, haver convocat a Catalunya un referèndum sobre la independència legal i pactat amb l'Estat, com es va fer a Escòcia. És clar, que això requeria fer ús de l'art de la política i permetre que la ciutadania expressi la seva voluntat. Té sentit, al segle XXI, que la unitat d'Espanya estigui per sobre de la democràcia?

Per sort, de tant en tant, ara que l'autoritarisme sembla imposar-se, s'alça la veu sàvia d'un estrany necessari, com José Antonio Martín Pallín, magistrat emèrit del Tribunal Suprem espanyol, entrevistat a la darrera edició del programa 'Preguntes freqüents' de TV-3. Una intervenció que es pot resumir en una frase famosa que va recordar del primer ministre d'Anglaterra, William Pitt i atribuïda a Voltaire, tot i que, en realitat, l'autoria és de la seva biògrafa Evelyn Beatrice Hall, que firmava amb el pseudònim de Stephen G. Tallentyre: "Estic en desacord amb les teves idees, però donaria la meva vida pel teu dret a expressar-les".

S'ha avançat poc quan en el 2018 cal recordar que els il·lustrats del segle XVIII com Voltaire, Rousseau o Montesquieu, es posarien les mans al cap amb la manca de separació de poders que existeix en un estat on jutges, professionals encarregats d'impartir justícia, sembla que governen i parlamentaris, elegits per la ciutadania a través d'unes eleccions democràtiques per exercir el govern, són jutjats. El savi magistrat va dialogar i va mostrar un tarannà tolerant, poc freqüent en aquests dies. Va parlar de democràcia autèntica i va ser molt aplaudit pels assistents al programa i per l'audiència. Un cant, necessari, a la llibertat.

Participaciones de los lectores

Les obres al carrer Mallorca i el bus 34

Cisco Vilardebó Barcelona

M’agradaria saber qui ha fet la desviació de la línia 34 per les obres del carrer Mallorca.... Seguir leyendo

Carta a mi carterista: "Por favor, pare de robar"

Fanny Campos Barcelona

Digo 'basta' a los políticos del Gobierno y la oposición

Fernando Guerrero Barrio Cornellà de Llobregat

¿La psicología es un tema imprescindible para todos?

Luis Fernando Crespo Zorita Alcalá de Henares

Cuando todos éramos capitalistas en el 2008

Luis Fernando Crespo Zorita Alcalá de Henares

Cuando la religión deja de ser religión

Ximo Estal Port de Sagunt

Desde hace mucho tiempo, y más ahora, la religión como tal ha dejado de ser religión para comportarse como un negocio. ¡Un negocio muy rentable!... Seguir leyendo

El máster en Formación de Profesorado es un gran negocio

Anna Marcilla Barcelona

El problema de los másteres va más allá de que los regalen en algunas universidades. ¿Por qué estudiar hoy en día un máster es más un negocio para las universidades ... Seguir leyendo

Valtònyc y Willy Toledo, artistillas de medio pelo a los que se da alas

Jaime Rodríguez Soto Cunit

Mi verdad sobre las cifras de la Diada

Joan Sada Vidal Barcelona