Contenido de usuario Este contenido ha sido redactado por un usuario de El Periódico y revisado, antes de publicarse, por la redacción de El Periódico.

"Acceptar la cooficialitat del castellà no converteix Catalunya en bilingüe"

Imagen de un aula de una escuela pública catalana.

Imagen de un aula de una escuela pública catalana. / ACN / GEMMA SÁNCHEZ

Actualment els catalans parlem més de 200 llengües. Sostenir que Catalunya és bilingüe, considerant tan sols aquells que parlen català o castellà, és una ofensa inacceptable per als catalans que parlem altres llengües. 

Entretodos

Publica una carta del lector

Escribe un 'post' para publicar en la edición impresa y en la web

Certament, els que vam viure el naixement de la Constitució Espanyola ja sabem que hi ha dues llengües oficials: el castellà (imposada pel grup afí al franquisme) i el català (la llengua pròpia de Catalunya). Però acceptar la cooficialitat del castellà no converteix Catalunya en bilingüe, ni tampoc pot canviar el fet que la llengua pròpia de Catalunya és el català, igual que la de Castella és el castellà o la d’Andalusia és l’andalús. 

La cooficialitat obliga que tots els documents oficials siguin en les dues llengües, que tots els funcionaris parlin les dues llengües i que a les escoles s’ensenyin les dues llengües, però la llengua vehicular haurà de ser sempre la pròpia del país, ja que la Constitució obliga de forma explícita la protecció de les llengües minoritàries. 

El desconeixement i la irresponsabilitat d’alguns polítics ha arribat al punt de demanar l’escolarització dels nens en la llengua materna. Saben que actualment, a Catalunya, hi ha escoles on tenen nens de fins a 10 llengües diferents? Com s’hauria de fer per escolaritzar-los en la llengua materna? I saben que en algunes escoles hi ha una majoria de nens de parles àrabs?

El més greu és que negant l’aprenentatge de la llengua pròpia del país es dificulta la capacitat d’integració. Qui no voldria que els seus fills aprenguessin la llengua del país on estan vivint? I no val a dir que l’espanyol és el castellà. La Constitució diu ben clar que el català és tan espanyol com el castellà, l’eusquera o el gallec. 

Participaciones de loslectores

Másdebates