Contenido de usuario Este contenido ha sido redactado por un usuario de El Periódico y revisado, antes de publicarse, por la redacción de El Periódico.

Els referèndums provoquen divisió democràtica

EN EL PARLAMENTVista de la mesa del Pacte Nacional pel Referèndum, ayer.

EN EL PARLAMENTVista de la mesa del Pacte Nacional pel Referèndum, ayer. / JULIO CARBÓ

En els mitjans de comunicació espanyols, quan es parla del referèndum que proposa el Govern català, es tendeix a assegurar que serà per dividir. Alguns més agosarats diran que per trencar la societat catalana.

Hi ha coses que són òbvies, us imagineu que a Suïssa, on es fan referèndums cada dos per tres, s'establís un trencament de la seva societat cada vegada que es fes un referèndum? Viurien en una divisió perenne, serien la societat més 'trencada' del món. I en canvi no passa res, una vegada guanyen uns i altra vegada guanyen els contraris, i tal dia farà un any i fins al proper referèndum, que no ha estat res.

Això és propi d'una societat democràtica, però ai! A Espanya no hi ha costums democràtics ben establerts ni assumits. En temps de Franco, amb els referèndums no hi havia divisió a la societat, sortien els 'sí' amb més del 90% a favor de la proposta del règim dictatorial; quedava clar que, amb aquesta immensa majoria, no hi havia divisió ni trencament de la societat, El que quedava trencat era el sentit democràtic d'unes consultes fetes de mala manera, amb pressions i enganys.

A qui fan por els referèndums? Als que ostenten el poder, com ara passa amb els partits unionistes espanyols amb Mariano Rajoy al capdavant. I a Nicolás Maduro també. Què passa ara amb el referèndum il·legal dels veneçolans, és bo o és dolent? Ara ja no saben què dir els polítics i mitjans unionistes.  

 Simplement, és fàcil deduir que a tots els referèndums democràtics hi ha divisió d'opinions. Només faltaria.

Participaciones de loslectores

Másdebates