Contenido de usuario Este contenido ha sido redactado por un usuario de El Periódico y revisado, antes de publicarse, por la redacción de El Periódico.

Un Govern transversal per recuperar l'autogovern

Vista del hemiciclo del Parlament vacío.

Vista del hemiciclo del Parlament vacío. / FERRAN SENDRA

Joaquim Montoliu Martínez

Per arribar al cim de l'Aneto cal passar pel pont o pas de Mahoma: "més fi que un cabell i més afilat que un sabre" va dir Albert de Franqueville, el muntanyenc que li va posar aquest nom. És el darrer escull de l'ascensió i el primer del descens. A tots els qui conec que hi han anat expliquen l'esglai que van sentir en recórrer aquells darrers metres, aproximadament 40, flanquejats per dos precipicis.

Entretodos

Publica una carta del lector

Escribe un 'post' para publicar en la edición impresa y en la web

Recuperar l'autogovern Catalunya suposa, ara per ara, passar per la estreta via que separa dos abismes: a una banda, la reacció dels defensors de la senda republicana si s'opta per ajustar-se a la legalitat constitucional i estatutària vigent; a l'altra, la reacció del Govern i institucions espanyoles si s'enfila el camí rupturista.

Qui és el 'guapo' i prou competent per governar que es vulgui arriscar a transitar per aquest extremadament dificultós camí? Perquè no n'hi haurà prou amb fer una bona gestió, sinó que caldrà sotmetre's a les inclemències procedents dels que no volen cedir ni una espurna i tenen gran capacitat de mobilització; dels que en treuen profit de la situació d'inestabilitat i, a més, gaudeixen de força influència en la opinió pública -"A río revuelto, ganancia de vividores", deia José María García-, y també a la malfiança dels escorcolladors de totes les decisions que es prenguin per posar-les preventivament sota sospita.

L'escenari està embussat i la polarització de l'electorat no augura que s'arrangi amb unes noves eleccions. Què fer aleshores per a que retorni l'autogovern? Què tal si s'avenen totes les forces parlamentàries a trencar la mútua incomunicació per sondejar conjuntament la formació d'un Govern transversal a l'estil Tarradellas per aconseguir-ho? No els plauria del tot però el conjunt dels catalans en sortiríem guanyant si, a més, se'l deixa treballar.  

Sembla una proposta fantasiosa o eixelebrada, però de moment no s'ha presentat cap de més assenyada. Ja ho deia un lema del maig del 68: "Siguem realistes, demanem l'impossible".

Participaciones de loslectores

Másdebates