Contenido de usuario Este contenido ha sido redactado por un usuario de El Periódico y revisado, antes de publicarse, por la redacción de El Periódico.

Catalunya, el 155 i l'efecte Jaruzelski

El presidente de la Generalitat  Quim Torra  y la consellera de la Presidencia  Elsa Artadi  al finalizar la sesión de mañana en el Parlament .

El presidente de la Generalitat Quim Torra y la consellera de la Presidencia Elsa Artadi al finalizar la sesión de mañana en el Parlament . / EFE Toni Albir

Si algun dia (esperem que no) es tornés a aplicar un 155 -i, a més, indefinit, tal com desitja l'extrema dreta- crec que la situació seria comparable amb la Polònia comunista de 1981, quan va pujar al poder el  general Jaruzelski i va instaurar la llei marcial per intentar acabar amb la molesta dissensió del sindicat Solidarnôsc de Lech Walesa. 

Entretodos

Publica una carta del lector

Escribe un 'post' para publicar en la edición impresa y en la web

Aquesta situació, sota el seu mandat, va provocar l'exili de molta gent i l'empresonament dels dirigents de Solidarnôsc. Tot i  així, el règim comunista va caure igualment el 1989 -després d'un seguit de vagues generals auspiciades per Solidarnôsc des de la clandestinitat- malgrat els intents reformistes de Jaruzelski per apaivagar el malestar popular.

El nou govern que es va formar després del la caiguda del règim comunista estava presidit precisament pel perseguit i empresonat  -primer durant un any , després durant 11 mesos i finalment sota  rrest domiciliari- Lech Walesa, votat per la majoria dels polacs en unes eleccions lliures. I es va establir que l'aplicació d'aquella llei marcial havia violat la constitució polaca (cosa que al govern de Jaruzelski, en el moment d'aplicar-la, li havia importat ben poc). 

Sabem que la història es repeteix de manera cíclica com les estacions de l'any, sobretot als llocs on no hi ha cap interès per aprendre dels errors del passat (com és el cas de l'estat espanyol). Així que deixo al lector la decisió de trobar paral·lelismes entre  aquesta situació i el que podria passar a Catalunya amb un 155 dur i indefinit, o de definir-ho només com un exercici de política-ficció.

      

Participaciones de loslectores

Másdebates