Pioners a la web, també en català

EL PERIÓDICO, el primer diari d'Espanya que va penjar continguts a internet, és també referent de la web en llengua catalana

Pioners a la web, també en català_MEDIA_4

Pioners a la web, també en català_MEDIA_4

Antoni Pladevall

Por qué confiar en El PeriódicoPor qué confiar en El Periódico Por qué confiar en El Periódico

La primavera del 1997, quan EL PERIÓDICO va iniciar el projecte de la seva edició en català, la web al nostre país estava a les beceroles. Malgrat que l'equip tècnic i redaccional que administrava llavors la web tenia certa experiència (EL PERIÓDICO és el primer diari d'Espanya que va presentar continguts a la xarxa, el novembre del 1994), el bagatge era encara escàs per afrontar amb seguretat el repte que plantejava la decisió de l'editor de llançar la versió en català del diari. La màxima aplicada a l'edició impresa s'exportava també a l'edició digital: "Un únic missatge, dos idiomes per escollir".

Quan encara s'estava construint el lloc web en la versió en castellà, amb unes possibilitats tècniques molt incipients (estaven lluny les actuals tecnologies i llenguatges de programació web), s'havia d'assumir la voluntat de treure cada dia la pàgina en dos idiomes i amb l'actualització de notícies en temps real en català i en castellà. Però eren temps de bombolles i tot era possible. El departament tècnic i de R+D va realitzar una adaptació del programa de traducció automàtic perquè pogués processar els textos amb codi HTML, va estructurar la web de forma que es poguessin duplicar tots els continguts en paral·lel en els dos idiomes i va retocar el gestor de continguts, de desenvolupament propi, per permetre la publicació bilingüe. El repte es va superar amb nota.

ALERTES I AVISOS

El sistema de gestió de continguts de la web va incorporar des del primer dia del llançament de l'edició bilingüe un complex i complet sistema d'alertes i avisos que permet en tot moment identificar els continguts afegits, modificats o canviats en un i altre idioma. D'aquesta forma l'equip de periodistes i filòlegs que treballen conjuntament en l'edició en català poden garantir la paritat dels continguts d'una i altra versió. L'efectivitat d'aquell desenvolupament inicial va quedar patent anys després. Davant la necessitat de canviar aquell gestor del 1997, EL PERIÓDICO va recórrer aquesta vegada a proveïdors desoftwareja existents en el mercat per als quals assumir i adaptar aquest circuit de producció bilingüe ha suposat autèntics maldecaps.

En aquells primers anys, l'accés a la versió en català es feia a partir de la pàgina principal del domini www.elperiodico.es. L'usuari podia triar d'entrada l'idioma en què desitjava consultar la web. El domini .cat no va arribar fins a l'any 2006. Gairebé deu anys després la web del diari va establir l'accés directe independent a les dues edicions. La versió en castellà va passar a ocupar el domini .com i l'homòloga en català es va allotjar al .cat.

Des del principi, el fet de llançar la web en català ha suposat un sobreesforç no només en recursos propis, sinó a l'hora de posicionar-se i negociar acords i serveis amb tercers. EL PERIÓDICO, pel seu interès a normalitzar la utilització del català, ha exigit sempre als proveïdors una versió en català dels continguts aportats. Amb aquesta política s'ha aconseguit que més d'una web que no contemplava el català com a alternativa acabés desenvolupant continguts en aquest idioma per portar a terme alguna mena d'associació amb EL PERIÓDICO. No sempre ha estat possible, però sí que és cert que és una de les primeres condicions que es posen sobre la taula a l'hora d'arribar a pactes amb tercers. I si fa 15 anys aquesta condició era en molts casos una barrera difícil de salvar, avui es pot afirmar que la sensibilitat respecte a aquest requisit ha canviat i són moltes les empresa d'internet que estan adaptant els seus continguts i les seves ofertes al català.   

LÍDER EN INFORMACIÓ

 Ara, gairebé 20 primaveres després, la web en català d'EL PERIÓDICO pot presumir de ser un dels portals d'informació en català més veterans i, per descomptat, el més llegit en aquest idioma. Encara que la proporció d'audiència a internet és més favorable al castellà que al català, per raons d'abast de la pròpia llengua, la versió blava de la web d'EL PERIÓDICO suposa al voltant del 20% del trànsit total de la web.

Les dades auditades per Nielsen donen a la web del diari un trànsit global de més de 30 milions de pàgines vistes i de més de 2.800.000 usuaris únics. La proporció de trànsit atribuïble a l'edició catalana és del voltant de 6 milions de pàgines vistes i una mica més de mig milió d'usuaris. Amb aquesta audiència, el domini elperiodico.cat se situa com el principal portal d'informació general en llengua catalana.