El primer en el podi de la premsa en català

El premi Nobel Albert Camus va deixar escrit: «L'èxit és fàcil d'obtenir; el que és difícil és merèixer-lo». Des de la primera cita amb el quiosc, l'edició en català d'EL PERIÓDICO ha fet bona la frase del filòsof francès. El seu èxit està sobretot en els milers de lectors que cada dia confien en aquest diari

Montserrat Baldomà

Por qué confiar en El PeriódicoPor qué confiar en El Periódico Por qué confiar en El Periódico

Les dades, com el cotó, no enganyen. Les últimes xifres d'audiència posen en relleu que la decisió presa fa 14 anys de treure al carrer l'edició en català d'EL PERIÓDICO va ser tot un encert. Una iniciativa pionera, de la qual no hi havia precedents al món -i que fins fa poc no ha estat emulada per altres mit-

jans-, que des del primer dia va rebre el decidit suport dels lectors i que, a punt d'arribar al número 5.000, s'ha consolidat com una experiència d'èxit amb un total de 318.000 lectors diaris.

Aquesta xifra, extreta del Baròmetre de la Comunicació de Fundacc corresponent al tancament de l'any 2010, demostra que l'edició en català d'EL PERIÓDICO ocupa el primer lloc indiscutible del podi de la premsa a Catalunya, per davant d'El Punt i l'Avui. Els 318.000 lectors diaris que confien en EL PERIÓDICO en català són més del doble que la suma de lectors d'El Punt (176.000) i l'Avui (120.000). Als quioscos de Catalunya cada dia es venen més de 52.000 exemplars de la capçalera blava (en català) d'EL PERIÓDICO.

La audiència total d'EL PERIÓDICO era d'uns 690.000 lectors a finals de l'any passat, la qual cosa vol dir que les dues edicions estan gairebé empatades en percentatge de lectors: 55% per a l'edició en castellà i 45% per a la catalana. Una distribució que també posa en relleu la bona acceptació de la iniciativa. Com també ho demostra el fet que el 46% de les persones que declaren llegir EL PERIÓDICO en català han comprat l'exemplar, per un 30% que l'han trobat al bar i un 11% a la feina, segons el Baròmetre de la Comunicació. El temps mitjà que els nostres lectors dediquen a la lectura del diari sobrepassa la mitja hora, concretament 32,7 minuts.

Els articles d'opinió són, juntament amb l'hàbit i la tradició, els motius més esgrimits per llegir EL PERIÓDICO, amb un 19,33% de les respostes, seguits molt de prop per la credibilitat de la informació que es dóna a les pàgines del diari. És el que deia Albert Camus: el que és difícil és merèixer l'èxit. A la llum d'aquestes dades, queda clar que aquest diari el mereix i se'l continua guanyant cada dia.

FORTA IMPLANTACIÓ

La capçalera blava té molt bona penetració a totes les comarques de Catalunya. Destaca sobretot la implantació a la Garrotxa, on vuit de cada 10 exemplars que es venen són de l'edició catalana, seguida molt de prop del Pla de l'Estany, Osona i el Solsonès, amb percentatges que es mouen al voltant del 79% a favor de la versió en català del diari. En venda al quiosc, l'edició en català és superior a la castellana en un total de 28 comarques catalanes. Però EL PERIÓDICO no només està present a Catalunya. Té molt bona acollida a Andorra, Castelló, Balears, València i la Franja (Osca).