Contenido de usuario Este contenido ha sido redactado por un usuario de El Periódico y revisado, antes de publicarse, por la redacción de El Periódico.

Tragèdia als Apenins: mesures preventives per mitigar el risc

Equipos de rescate trabajan en el exterior del hotel Rigopiano, ayer.

Equipos de rescate trabajan en el exterior del hotel Rigopiano, ayer. / AP

L'esdeveniment catastròfic esdevingut als Abruzzo, al centre d'Itàlia, on una gran allau ha destruït un hotel provocant diverses víctimes, ens ha de fer reflexionar una vegada més sobre com i on edifiquem. Falten encara dades i dies per valorar de manera reposada el què ha passat en aquesta tragèdia dels Apenins i com s'ha gestionat l'emergència. No és d'això del que vull parlar avui.

Entretodos

Publica una carta del lector

Escribe un 'post' para publicar en la edición impresa y en la web

A hores d'ara el què està clar és que s'ha produït una gran allau de neu després d'uns dies de nevades intenses que van acumular una gran quantitat de neu a les muntanyes dels Abruzzo. Tal com s'ha dit, l'allau segurament ha estat desencadenada per una seqüència de terratrèmols. He mirat la situació de l'hotel destruït al Google Earth i, com que tinc experiència en cartografia de zones d'allaus, observant el relleu i les característiques del vessant al peu del qual es troba el complex turístic destruït, puc deduir que l'hotel es va edificar en una zona exposada al risc d'allaus.

Justament el passat 19 de gener, ‘El Corriere della Sera’ va publicar una animació on es corrobora la meva hipòtesi. Desconec quan es va construir l'hotel; possiblement en aquell moment no existia cap reglamentació urbanística que obligués a tenir en compte l'exposició als riscos naturals a l'hora de donar permís d'obres. En tot cas, la reflexió que vull fer és absolutament extensible al nostre país. En el planejament urbanístic és indispensable considerar les zones afectades per tots els fenòmens naturals que generen risc.

Tenim coneixement científic solvent, tenim cartografies temàtiques adequades i tenim normatives per regular l'ordenació del territori. Malgrat tot, en mitigació dels riscos naturals encara no ho fem prou bé. Als nostres territoris tenim moltes edificacions i altres elements vulnerables en zones exposades als riscos naturals. En moltes d'aquestes àrees l'urbanisme ja està consolidat des d'abans que la legislació considerés els riscos naturals. Malauradament podem tenir molts escenaris similars al d'aquest hotel d'Itàlia, és a dir, en zona de risc. Només es qüestió de temps; algun dia es podrien veure afectats amb conseqüències catastròfiques. I no em refereixo només a les zones d'allaus, també incloc les zones d'esllavissades, de despreniments de roques i les zones inundables.

Les nostres administracions, els nostres càrrecs electes han de tenir clar que les polítiques preventives són indispensables per mitigar el risc. I per això, cal prendre decisions fermes i valentes. Vull acabar expressant el meu sentiment de solidaritat amb les famílies de les víctimes en uns moments on el seu patiment deu ser insuportable.

Participaciones de loslectores

Másdebates