Contenido de usuario Este contenido ha sido redactado por un usuario de El Periódico y revisado, antes de publicarse, por la redacción de El Periódico.

Preinscripció escolar: La derrota dels fills únics i de les famílies amb dos fills

El passat 15 d'abril es van publicar les llistes amb les sol·licituds per a 1r d'ESO en un institut nou a Barcelona. L'institut Viladomat, una aposta d'un nou tipus d'educació orientada a projectes. Les sol·licituds, en nombre, han estat les mateixes que l'any passat tot i els diversos escrits rebuts a reclamacions anteriors que s'han cursat (Síndica, Conselleria, Família i Comunitat educativa), l'efecte previst que remetien era precisament el contrari després del conflictiu (i a corre-cuita) canvi de barem del passat 7 de març de 2016. 

Entretodos

Publica una carta del lector

Escribe un 'post' para publicar en la edición impresa y en la web

Però, a causa de l'eliminació dels punts a famílies amb dos fills, a l'escola adscrita (punts germans a adscrita), l'institut esmentat ha rebut 48 sol·licituds amb més de 30 punts, per una oferta de 60 places. D'aquestes 48 sol·licituds, 35 són de famílies nombroses o monoparentals. Moltes d'elles tenen els fills grans a altres centres (és a dir, que no tenen germans a l'institut en qüestió).

Hi ha 43 sol·licituds amb 30 punts que aniran a sorteig per a 12 places a l'esmentat centre. Això també vol dir que el 73% dels nens amb 30 punts no entraran a l'escola. I d'aquests n'hi ha amb germans a l'escola adscrita més propera.

Això significa que el canvi al barem (a corre-cuita per pressió de famílies amb un fill) ha provocat que les 35 famílies nombroses i monoparentals que volien estudiar a l'institut nou hagin gaudit dels punts extra que els hi atorguen ara la plaça. Moltes d'aquestes famílies tenen germans grans i no haurien triat l'institut Viladomat si no s'haguessin eliminat els punts a les famílies amb dos fills, perquè s'haguessin assegurat la plaça allà on tenen germans grans (que és un altre centre). És una contradicció com ja es va apuntar a diverses reclamacions.

Ja es va elevar la queixa sobre aquest possible efecte, penalitzant directament a les famílies amb dos fills que estaven afavorides per motius de conciliació des de 2007 i fins el 7 de març d’enguany. I torno a recordar que les portes obertes de les escoles ja havien estat abans d'aquesta tardana data de publicació del nou barem. Era fàcil de preveure aquest flux nou a l'institut Viladomat. No cal ser pitonissa.

Remeto aquesta carta perquè algú doni claredat al procediment, les dates i el des afavoriment que ha provocat que el 74% dels nens amb 30 punts no puguin accedir a l'escola, tot i tenint molts d'ells germans a l'escola adscrita a pocs metres. I per saber quina solució tenen prevista. No hi ha places per a tots i aquesta es la desgràcia evident. I el consol de les famílies amb un fill únic per haver eliminat els punts d'afavoriment a les famílies amb dos fills em sembla senzillament trist.

Quan EL PERIÓDICO va publicar l’article ‘La victòria dels fills únics’, de Carles Cols i María Jesús Ibáñez, tampoc penso que va desgranar tots els peròs del nou barem. Hauríem de parlar de "La derrota dels fills únics i de les famílies amb dos fills" perquè ara no apuntem a la Generalitat com a responsable de la manca de places, sinó que ens barallem entre nosaltres per l'almoina d'una plaça perquè els nostres fills estudiïn.

CARTAS RELACIONADAS

El cambio de los criterios en los puntos en los institutos es poco ético

Participaciones de loslectores

Másdebates