0

Carregant ...
La ciutadania planteja nous models de convivència en el primer taller de Ciutats Somiades
Primer taller ciutats somiades

La ciutadania planteja nous models de convivència

Abril 2023

La jornada va tenir lloc el 15 d'abril al Palau Robert de Barcelona i els assistents van idear un conjunt de solucions als reptes urbanístics actuals

EXPOSICIÓ EXPOSICIÓ

La mobilitat, l’economia circular, els espais verds i la participació ciutadana van ser alguns dels temes que es van tractar durant la jornada

El 15 d'abril passat es va celebrar el primer dels tallers del projecte Ciutats Somiades, una iniciativa de la Generalitat de Catalunya que busca fer partícips els ciutadans en la construcció de la Barcelona del futur. Concretament, aquest taller va tenir lloc al Palau Robert de Barcelona i va ser dirigit per la consultora Ideas For Change, especialitzada en la millora dels espais públics a través de la transformació digital, amb el suport de Lichen, un laboratori d'innovació social que, mitjançant la creativitat i la tecnologia, dissenya espais i processos de participació ciutadana per crear solucions inclusives capaces d'afrontar els grans reptes actuals.

El taller,'El barri et cuida: la ciutat feliç és la compartida' , es va dur a terme sota la premissa que una ciutat feliç és aquella en què les persones es relacionen de manera més profunda amb el seu entorn i, especialment, amb els seus veïns i veïnes. D'aquesta manera, els participants van haver d'identificar de manera col·lectiva els principals reptes que presenten les ciutats avui dia. Així mateix, també van haver d'elaborar una llista amb possibles solucions als reptes esmentats.

El taller se llevará a cabo este sábado 15 de abril a las 11h y podrán participar un total de 20 ciudadanos interesados en el urbanismo de su ciudad.
Alguns participants del taller dissabte passat en el Palau Robert de Barcelona.

Planificació urbana inclusiva i accessible

La jornada es va dividir en tres fases. En primer lloc, els assistents van haver d'analitzar diversos projectes i casos reals on el paper de la ciutadania ha estat clau a l'hora de transformar l'entorn i generar un impacte positiu. Després, els participants van haver d'elaborar una cartografia col·laborativa a través de la qual van poder identificar els reptes i les oportunitats que presenta cada zona concreta, posant el focus en els barris i les comunitats de veïns. Durant aquest exercici es van plantejar qüestions relacionades amb les possibilitats de compartir espais o la vinculació dels ciutadans amb el patrimoni urbà que els envolta. Així, es van destacar algunes alternatives de convivència centrades en el valor de compartir, com el model ‘co-living’.

Els participants van analitzar alternatives de convivència com el model 'co-living'

En la darrera fase del taller, les persones que hi van assistir van idear, de forma conjunta, un conjunt de propostes que responien als reptes plantejats durant tot el projecte. A través d'aquest exercici es va posar en valor la ciutadania com a agent actiu en els canvis de la vida urbana i es van plantejar diverses alternatives a la manera com ens relacionem amb l'entorn per transformar-lo en un espai més habitable, inclusiu i accessible.

Al final del taller, els participants van tenir l'oportunitat de fer una visita guiada a l'exposició Somia la Ciutat de la mà del comissari, l'arquitecte Roger Subirà

El objetivo de estos talleres es repensar el método en el que nos relacionamos con el entorno para transformarlo en un espacio más habitable, justo y feliz.
El objetivo de estos talleres es repensar el método en el que nos relacionamos con el entorno para transformarlo en un espacio más habitable, justo y feliz.

Exposición Sueña la Ciudad

Després de l'execució del taller, els participants van tenir l'oportunitat de fer una visita guiada a l'exposició Somia la Ciutat de la mà del comissari, l'arquitecte Roger Subirà. Aquesta mostra, que acull el Palau Robert fins a l'11 de juny, exposa algunes de les iniciatives urbanístiques i arquitectòniques impulsades per més de 30 equips, tant locals com internacionals, que, fins ara, no tenien un espai on poder compartir-se i visibilitzar-se entre sectors no especialitzats. L’exposició barreja un conjunt d’imatges que ajuden a imaginar un futur urbà més optimista i sostenible i ho fa a través de tres valors innegables: la Revolució Verda, la Revolució Digital i la Revolució de la Identitat.

Aquest ha estat el primer dels sis tallers que conformen el projecte Ciutats Somiades. El proper taller, 'Urbanisme i dades, més a prop que mai: Quines dades produeix la ciutat?', adreçat a estudiants, es durà a terme aquest dijous 20 d'abril i, a través de l'ús de dades obertes a la ciutadania, analitzarà solucions per fer front als principals reptes urbanístics actuals. En aquesta plataforma, creada per EL PERIÓDICO amb la col·laboració de la Generalitat de Catalunya, es recolliran les millors propostes plantejades durant aquests mesos.

INSCRIU-TE ALS PROPERS TALLERS INSCRIU-TE ALS PROPERS TALLERS