0

Carregant ...
urbanisme

Com seran les
ciutats del futur?

5 abril 2023

La Generalitat de Catalunya obre un espai de reflexió per posar en comú idees, reptes i opinions i per construir de manera col·laborativa un urbanisme més sostenible, digital i inclusiu

EXPOSICIÓ EXPOSICIÓ

D'una banda, fins a l'11 de juny té lloc al Palau Robert de Barcelona una exposició sobre alguns projectes arquitectònics i urbans que es duen a terme i, per altra banda, s'organitzaran sis tallers adreçats als ciutadans per analitzar i debatre el model de ciutat que necessitem en el futur

Vista general de la sala dedicada a la Revolución Verde

El 2050, el 68% de la població mundial viurà en ciutats

El 2050, el 68% de la població mundial viurà en entorns urbans. Així ho assegura l'Informe Mundial de les Ciutats d'ONU-Hàbitat, el Programa de les Nacions Unides per als Assentaments Humans. No obstant això, perquè aquest creixement sigui sostenible, cal transformar les ciutats perquè siguin un espai segur, saludable i adequat al desenvolupament de la vida, on el verd tingui un paper primordial.

Amb aquest pretext, la Generalitat de Catalunya ha impulsat una sèrie de projectes amb l'objectiu de reflexionar sobre quin tipus de ciutats volem construir i per crear un espai de reflexió en el qual els ciutadans participin i plantegin les seves pròpies propostes. Per un costat, s’ha impulsat una exposició en la qual s’exhibeixen alguns projectes urbanístics pensats en clau sostenible, digital i inclusivai, paral·lelament, es portaran a terme uns tallers perquè la ciutadania pugui aportar el seu gra de sorra.

Exposició Somia la ciutat

Des del 22 de març passat i fins a l’11 de juny, el Palau Robert acull l’exposició Somia la ciutat, comissariada per l’arquitecte Roger Subirà. La mostra exhibeix diferents iniciatives urbanístiques i arquitectòniques impulsades per més de 30 equips, tant locals com internacionals, que, fins ara, no tenien un espai on poder compartir-se i visibilitzar-se entre sectors no especialitzats. Així, l'exposició barreja un conjunt d'imatges que ajuden a imaginar un futur urbà més optimista i més sosteniblei ho fa a través de tres valors innegables: la Revolució Verda, la Revolució Digital i la Revolució de la Identitat.

D'aquesta manera, tots els projectes i els prototips que es mostren a l'exposició formen part d'una de les tres branques temàtiques. Al llarg de l'exposició es poden contemplar tant iniciatives acabades recentment, com projectes en procés de materialització i fins i tot algunes entrevistes i reflexions més teòriques. L'exposició abraça, així, un optimisme radical però necessari per poder seguir donant sentit al concepte de ciutat.

En total, l'exhibició compta amb sis sales, cadascuna reservada per a una temàtica diferent. En primer lloc, a la primera sala, 'Ciutats del futur del passat', s'explica a través d'un audiovisual immersiu la història de les ciutats somiades del passat. Ciutats amb uns fonaments basats en valors com l’ordre i la higiene, la indústria i la producció, la mobilitat i la velocitat i els gratacels com a triomf de la tècnica, entre altres. Totes són visions que coincideixen en l'optimisme i la confiança en el futur i la capacitat tecnològica.

La segona sala de l'exhibició, ‘Ja n’hi ha prou de distopies', consisteix en un 'collage' d'imatges que mostra ciutats distòpiques extretes del cinema, les sèries i els videojocs. Així, aquesta sala actua com a contraposició dels tres grans temes de la nostra generació i que protagonitzen les tres sales següents: el respecte pel medi ambient i la lluita contra el canvi climàtic, les immenses possibilitats que s’obren amb les noves tecnologies i la consecució de sistemes socials que integren la diferència com un valor.

Tres sales per a tres revolucions

La revolució verdaés la protagonista d’aquesta tercera sala en la qual s’ensenyen experiències urbanes de transformació vinculades al medi ambient i la sostenibilitat. Així, mitjançant el disseny es mostren iniciatives urbanes que ofereixen un contacte diari amb la naturalesa. La quarta sala se centra en la revolució digital, és a dir, com la tecnologia pot canviar les ciutats per millorar la nostra qualitat de vida. S'hi juga amb les pantalles per afegir noves capes d'informació i fusionar espais virtuals i reals. A més, planteja la possibilitat que apareguin nous espais productius vinculats a una nova economia creativa verda i circular. La cinquena sala representa la darrera revolució, la de la identitat. D’aquesta manera, aquest espai proposa un nou urbanisme amb perspectiva de gènere que promogui un model de ciutat que prioritza funcions com el descans, les passejades, el joc, la cultura i la creativitat i que incorpora les necessitats de la diversitat de persones que hi viuen.

Finalment, l’última sala es titula ‘En trànsit, jardí per a espècies migrants’ i ha estat produïda ‘ad hoc’ per TAKK Architecture, un equip de producció arquitectònica que experimenta mitjançant instal·lacions especulatives en la intersecció entre naturalesa i cultura. Hi aborda fenòmens com la migració climàtica, no només d'humans sinó d'espècies com ara microorganismes i plantes. Així, el projecte aborda com en un futur algunes espècies vegetals formaran part del paisatge local de Barcelona.

L’exposició gira al voltant de tres valors innegables: la Revolució Verda, la Revolució Digital i la Revolució de la Identitat.

Detall de la primera sala: "Ciutats del futur del passat"

Ciutats somiades

Arran de l’exposició, la Generalitat ha llançat una sèrie d’activitats paral·leles. D'aquesta manera, es vol esborrar el marc físic de l’exhibició generant iniciatives de participació ciutadana i crear un espai de reflexió i cocreació que giri al voltant del concepte de ciutat del futur. D’aquesta manera, es portaran a terme un total de sis tallers amb l’objectiu de promoure un model de convivència més vital, saludable, sostenible i inclusiu. Tots ells s'organitzaran en cap de setmana perquè hi puguin assistir famílies, ciutadans interessats en l'urbanisme de Barcelona i estudiants de carreres relacionades amb el disseny urbà. El Palau Robert serà també la seu on es desenvoluparan aquests tallers. D'aquesta manera, es facilita la pol·linització encreuada entre les dues iniciatives. Finalment, el contingut que resulti d'aquests tallers es publicarà en una plataforma creada en col·laboració amb aquest mitjà anomenada Ciutats Somiades i en la qual es podran votar les millors idees que hagin sorgit.

Tallers per a estudiants

El 21 d’abril i el 7 de maig es realitzaran dos tallers adreçats a estudiants d'arquitectura, en què es busca replantejar el model de ciutat usant dades obertes a la ciutadania, és a dir, a través de la ciència ciutadana. Aquests tallers tenen una capacitat màxima de participants de 20 persones i consistiran en tres fases de desenvolupament. D'una banda, s'exposaran casos d'èxit a Barcelona on les dades ciutadanes han estat les protagonistes. L'objectiu serà explicar com es creen els processos participatius i plantejar algunes problemàtiques que afecten els districtes de la ciutat. Posteriorment, els estudiants hauran de treballar en equips per interpretar dades extretes de sensors urbans actius a Barcelona i, després de l'anàlisi d'aquesta informació, idearan possibles solucions.

El 15 d’abril i el 12 de maig se celebraran els tallers per als ciutadans en què es desgranarà el concepte de ciutat feliç. Un total de 20 persones analitzaran i debatran com generar un impacte positiu a la ciutat de forma col·laborativa a través de nous models urbans que fomentin la convivència i com ens podem relacionar amb el nostre entorn per transformar-lo en més habitable, just i feliç.

Finalment, el 14 i 20 de maig, s’organitzaran dues activitats més pensades per a famílies. Una iniciativa a través de la qual es busca incorporar tots els ciutadans, ja siguin petits o grans, dins de la construcció de la ciutat somiada. D'una banda, mitjançant un contacontes col·laboratiu, els participants, menors de 12 anys i acompanyats d'un adult, plantejaran els reptes presents que afecten la i com afecta els més petits. Per altra banda, sota la premissa ‘Com puc millorar el meu barri?’, els nens més grans de 12 anys exploren diferents maneres de millorar la ciutat d'una manera col·laborativa i des d'un punt de vista personal.

Festival Ciutats Somiades

El conjunt d’activitats culminarà el pròxim 10 de juny amb la celebració d’un festival d’un dia en el qual tres grans experts debatran sobre el futur de les ciutats i s’escolliran les millors idees ciutadanes desenvolupades durant els tallers. El debat tindrà forma de taula rodona i es portarà a terme als Jardins del Palau Robert.