Carregant...

INNOVACIÓ

Noves formes de resoldre els reptes

El govern municipal impulsa mesures d’avantguarda per afrontar les problemàtiques
Text: Anna Solà

Barcelona afronta grans desafiaments per aconseguir la justícia social i els drets de la ciutadania, a la vegada que importants reptes de futur com les noves formes de treball, l’urbanisme, la mobilitat sostenible o l’envelliment actiu. Per aconseguir-ho, la ciutat compta amb la innovació social com un dels trets característics de les polítiques municipals, també integrat en les mesures del PAM+ 2020-2023. La innovació social és fonamental per trobar nous camins per garantir els drets socials del veïnat de la ciutat, pel que fa a aspectes com la renda mínima, la vivenda o les cures. Impulsa noves solucions per poder esquivar els límits pressupostaris de l’ajuntament i perquè les mesures arribin al màxim de població, a més d’acostar els serveis municipals i els recursos de l’administració.

Impulsada sobretot a través de les accions de l’Àrea de Drets Socials, Justícia Global, Feminismes i LGTBI, es materialitza en la generació de polítiques públiques en les quals es té en compte la col·laboració, cocreació i codecisió amb la ciutadania per arribar a noves formes de resoldre els reptes del present.

A través de la innovació social es treballa per a la millora de les condicions de vida de la ciutadania de Barcelona i promou la col·laboració amb els actors de proximitat. També aposta per la interacció amb altres ciutats del món per afrontar reptes en comú, per compartir el desenvolupament i el resultat d’iniciatives específiques i per la creació d’una administració pròxima, més eficient i transparent.


Els projectes que s’estan impulsant en aquest sentit tenen tres grans objectius: garantir els drets bàsics i l’empoderament dels ciutadans, facilitar la concepció d’un nou model de ciutat i impulsar la transformació digital del consistori, per millorar l’atenció de la ciutadania i l’accés als serveis públics.


Perspectiva de gènere


Les polítiques municipals per frenar l’impacte de la Covid-19 també integren la perspectiva de gènere com a part de la innovació. L’objectiu és fomentar la diversitat, acabar amb les desigualtats entre dones i homes i fomentar que les dones puguin desenvolupar i contribuir en igualtat en totes les àrees de la nostra vida quotidiana, com la salut, l’oci, l’esport, la cultura i els drets socials.


Les mesures posen el focus en les polítiques d’ocupació per a la promoció de llocs de treball de qualitat per a tots i evitar d’aquesta manera que crisis com la de la Covid-19 eixamplin les desigualtats de gènere a Barcelona. De fet, arran de l’impacte de la Covid-19, la pobresa i la precarietat tenen cara de dona: les dones tenen feines més mal remunerades, una taxa de temporalitat més elevada i una inseguretat laboral que impacta en les seves vides. En conseqüència, les noves polítiques per frenar l’impacte de la Covid-19 integren un canvi de la mirada per interpretar la realitat des de l’òptica feminista, sovint una perspectiva ignorada tant en els diagnòstics com en les estratègies per solucionar les problemàtiques existents.