Carregant...

PROGRAMA DONES AMUNT

Refermar la pròpia autonomia

75 mujeres han participado en este programa en el que se trabaja el perfil profesional y la autoestima
Particiants. Dones usuàries del programa Dones Amunt - Paula Jaume.
Text: Carme Escales
La falta de feina o d’unes condicions òptimes d’ocupació condicionen la qualitat de vida de moltes dones, bloquejant-ne la capacitat d’empoderament. En molts casos, l’origen, l’edat, la formació, la falta de vivenda o les seves obligacions cuidant menors o familiars endureixen la situació de precarietat i vulnerabilitat d’aquestes dones. Per a elles, l’Ajuntament de Barcelona va crear el programa d’atenció integral Dones Amunt, en el qual es treballen aspectes com l’autoestima, la capacitat de decisió i el perfil professional i formatiu com a eines per transformar positivament la vida d’aquestes dones. En l’edició pilot d’aquest programa, entre el 2018 i el 2019, hi van participar 53 dones. I en l’edició d’aquest any han tingut lloc 28 sessions grupals de dues hores setmanals, als barris de les Roquetes, Ciutat Meridiana, la Trinitat Vella, el Besòs i el Maresme i el Poble-sec.

Ha comptat amb 75 participants. Una d’elles, Gaby, resumeix la seva experiència: «vaig venir de Bolívia molt jove, per treballar, però no em va anar com imaginava, i tenia por d’explicar com em sentia. Estava decaiguda, psicològicament m’havia ensorrat». Va ser llavors quan una amiga li va parlar del programa Dones Amunt, al qual es va apuntar.


Se facilitan recursos para que las usuarias recuperen su autonomía personal

«Ha sigut molt més del que m’esperava. El grup m’ha servit molt per treure coses que tenia dins. El meu ànim s’ha reforçat, m’ha fet creure en mi mateixa. El que més compta és que estic animada. Venir els divendres feia que em volgués maquillar, pensar en cada nova sessió, em donava la força de voler arreglar-me una mica», destaca Gaby. I continua: «els sis mesos se m’han fet curtíssims, ens han ajudat a valorar-nos molt i ens han parlat de tots els programes en els quals podem participar». Ha après a cosir amb el programa Labora. «Estic creant, amb altres dones, un producte en xarxa, i tinc ganes d’aprendre Tall i Confecció, i Patronatge. Ara sento que tot anirà bé», explica Gaby.


Societat digital sense gènere


Durant la pandèmia, l’únic sector en el qual s’ha generat ocupació ha sigut en el tecnològic. No obstant, dels actuals 77.000 llocs de treball a Barcelona en el sector TIC, només 20.000 els ocupen dones (26%), i únicament un 8,6% d’elles ho fa en posicions tècniques. Per promoure l’equitat de gènere en les indústries TIC, el consistori ha posat en marxa actuacions que volen situar el feminisme al centre de la construcció de la societat digital, i esborrar aquesta bretxa digital de gènere. Gràcies a l’assessorament de 50 dones tecnòlogues s’ha dissenyat el programa BCN FemTech (2021-2023).


A través d’ell, es donen a conèixer oportunitats de treball per a dones en entorns digitals, s’intensifica la capacitació digital de més dones i es desperten vocacions tecnològiques en les nenes des de la infància. També s’han creat els Premis per a l’Equitat de Gènere al Sector TIC, que recolzaran projectes digitals liderats per dones.


Connectem BCN: cap barri amb bretxa digital


El 2020, l’Enquesta sobre la bretxa digital a Barcelona assenyalava que un 8,1% de la població no tenia accés a Internet. Encara que la falta de connexió no és l’únic problema: per combatre la precarietat digital, una font de desigualtat social derivada de la falta d’accés a Internet, als dispositius connectats i la capacitat per utilitzar-los, al setembre es va iniciar la prova pilot del programa Connectem Barcelona.


Després de facilitar l’accés a Internet de qualitat a 400 llars vulnerables del barri de la Trinitat Nova, al districte de Nou Barris, durant tot un any es realitzarà el seguiment i avaluació dels beneficis d’aquesta mesura municipal que vol posar fi a la bretxa digital a tota la ciutat. La iniciativa fomenta la capacitació digital i forma part del plantejament de la ciutat per a una transició digital justa i compta amb el suport actiu de 30 organitzacions, entre entitats i empreses, que s’han implicat en el disseny i el llançament d’aquest projecte.


En ell hi han col·laborat també la majoria d’operadores de telecomunicacions, fabricants de dispositius digitals i de software i entitats representatives de l’ecosistema tecnològic a Catalunya, així com també entitats del tercer sector, del districte de Nou Barris i de la Trinitat Nova.