Cargando...

AIGUA, GAS I LLUM

En lluita contra la pobresa energètica

Des dels Punts d’Assessorament Energètic, el consistori vetlla perquè no hi hagi talls en el subministrament
Estalvi. Habitatges amb certificació energètica A.
Text: Anna Solà

L a llum, l’aigua i el gas són drets bàsics i totes les persones hi tenen l’accés garantit, especialment en circumstàncies de vulnerabilitat econòmica. Així ho recull la Llei 24/2015 del Parlament de Catalunya, que prohibeix a les companyies tallar el subministrament a les llars vulnerables i les obliga a mantenir el servei mentre duri la situació de vulnerabilitat o dificultat econòmica. Aquesta obligació cobra especial importància en el context actual, en el qual el preu de la llum arriba dia rere dia als seus màxims històrics.

Perquè les persones puguin exercir els seus drets energètics davant de les companyies, i perquè no se’ls pugui negar l’accés als subministraments bàsics, l’Ajuntament de Barcelona compta amb els Punts d’Assessorament Energètic (PAE), un servei que ofereix informació, atenció i intervenció necessàries per comptar amb aquests serveis bàsics. A través d’ells, el consistori barceloní vol garantir que no es porta a terme cap tall en el subministrament de les persones i famílies en situació de pobresa o risc d’exclusió residencial.


El 33% de les llars ateses tenen dificultats per pagar les factures

L’acció municipal es desplega per defensar els drets energètics dels ciutadans, especialment dels més vulnerables i dels casos més greus en els quals la pobresa energètica es presenta en forma d’emergència social. Els PAE tenen presència en tots els districtes de la ciutat i ofereixen atenció i intervenció personalitzades per garantir els drets energètics. La seva activitat es vertebra en tres grans eixos de treball: la garantia de drets i millora de l’eficiència energètica, la promoció de l’ocupabilitat en col·lectius vulnerables i la intervenció comunitària i empoderament ciutadà. D’aquesta manera, a més de lluitar perquè tothom tingui els serveis bàsics a casa, ofereixen informació per entendre millor la factura energètica, assessorament per reduir la despesa energètica i ajuda per fer gestions amb les companyies. Ofereixen atenció telefònica al 930 008 054. Durant l’any passat aquest servei va atendre 13.351 famílies: de manera indirecta s’han atès 33.641 persones, que representen una mitjana de 2.803 persones al mes a la ciutat de Barcelona. El 33% de llars ateses tenien dificultats per al pagament de la factura dels subministraments energètics i més de 3.700 llars havien rebut avisos de tall del subministrament d’aigua, llum i gas.


Juntament amb aquesta estratègia, també ha posat en marxa protocols coordinats per detectar llars vulnerables i facilitar que els usuaris puguin accedir al conjunt de serveis que ofereix l’administració pública en matèria social.