Carregant...

AUTONOMIA

Nodrir la vida

Iniciatives per dignificar qualsevol circumstància vital
Texto: Carme Escales
Garantir el dret a una alimentació sostenible i saludable per a tots, prestar suport a les persones grans a nivell comunitari i agilitzar l’acollida íntegra a persones migrades són l’objectiu de tres projectes del consistori barceloní: Alimenta, VinclesBCN i Barcelona Acull.

Durant el primer quadrimestre del 2020, en plena pandèmia de la Covid-19, van començar a aflorar col·laboracions espontànies entre el teixit social i l’Ajuntament de Barcelona en resposta a la necessitat alimentària de certes persones. A partir d’aquí, el consistori ha volgut impulsar, conjuntament amb una trentena d’entitats socials, una cobertura de la precarietat alimentària lluny ja del concepte d’assistència d’emergència. Atendre l’alimentació com dret fonamental, però com a part de tot un context de vulnerabilitat que també s’ha d’alimentar. No poder accedir als aliments és la punta de l’iceberg de situacions a vegades molt complexes. Per això, l’Ajuntament de Barcelona fa un pas més enllà, «treballant al costat de la persona usuària del servei d’alimentació per empoderar-la com a protagonista de la seva inserció laboral i comunitària, en el seu propi procés vital, jugant el seu rol actiu, i no únicament com a receptora d’aliments», explica el director operatiu del projecte municipal Alimenta, Josep Antoni Arroyo.



Promoure el dret a una alimentació digna, sostenible i saludable entre persones en situació de vulnerabilitat és objectiu del Projecte Alimenta, que es desenvolupa en tres eixos. El primer: Aliments amb sentit, vol millorar la prescripció actual dels recursos alimentaris que es fa des dels centres de serveis socials. El segon eix són els Espais Alimenta, on les persones usuàries acudeixen a menjar, però també a cuinar, cultivar-se o educar-se, relacionar-se i establir vincles socials, o orientar-se en l’àmbit laboral. «S’incideix així en la integració comunitària i laboral dels i les usuàries», puntualitza Arroyo. I el tercer eix del projecte pretén garantir el dret a l’alimentació de qualitat i saludable en el marc de l’aprofitament alimentari, la proximitat i la sostenibilitat.


La cura de les persones és un dels que genera més desigualtat

Fins al moment hi ha oberts tres espais en els quals hi ha entitats que ja desenvolupaven activitats de proximitat, i que ara també són espais Alimenta que donen resposta a 25 persones cadascun, tant en la part alimentària, com en el procés individual d’acompanyament. Es troben a Horta-Guinardó, als barris del Carmel, la Teixonera i la Vall d’Hebron, liderats per la Fundació Jovent; a Sant Martí, al barri del Besòs i el Maresme amb l’entitat Menjador Gregal, i la Fundació Roure s’ocupa del programa al Raval i el Gòtic, al districte de Ciutat Vella.


Vincles BCN contra la soledat


Dependent de l’àrea de Drets Socials de l’Ajuntament de Barcelona, des del 2017 funciona el Servei VinclesBCN, una aplicació digital per reforçar les relacions socials de les persones grans que se senten soles. A través de l’acompanyament en l’ús de la tecnologia i del suport d’equips de dinamització social, les usuàries reben una tauleta amb l’aplicació VinclesBCN ja instal·lada i connexió a Internet. És molt intuïtiva, ja que ha sigut dissenyada pensant en elles i permet comunicar-se i interactuar mitjançant videotrucades i missatges.


BCN Acull: acollida de persones


L’any passat, 49 persones migrades van ser acollides en 55 llars de famílies de Barcelona dins del programa BCN Acull, en el qual diferents entitats socials, amb el suport de subvenció municipal, acompanyen l’arribada a la ciutat de persones migrants i demandants d’asil. S’obrirà una oficina tècnica per donar suport aquestes entitats i “ajudar a gestionar el vincle entre les famílies d’acollida i les entitats, agilitzar les traves burocràtiques i facilitar l’accés de les persones migrades a altres serveis municipals”, explica des de la direcció de Drets de Ciutadania de l’Ajuntament de Barcelona, Ana Lemkow.