Cargando...

MÉS QUE ATENCIÓ PRIMÀRIA

On no arriba el sistema

L'ajuntament ofereix serveis exclosos a la salut pública
Consulta. S'ofereixen quatre serveis - Curro Palacios.
Text: Judit Figueras
La pandèmia provocada per la Covid-19 ha fet trontollar l’economia de moltes famílies i, conseqüentment, la seva qualitat de vida en termes de salut i benestar social. A més, a nivell global han quedat al descobert carències com la insuficient dotació dels sistemes de salut i les velles debilitats del model de ciutat. Així, a través del PAM+, l’Ajuntament de Barcelona vol incrementar l’atenció i els recursos per a la inclusió social. Per això, l’administració s’ha proposat una sèrie d’objectius com enfortir el model sociosanitari, especialment el de l’atenció a les persones més vulnerables; posar la cura al centre de l’acció política; i contribuir a enfortir els serveis socials d’atenció primària i la xarxa d’equipaments de salut de la ciutat. Per fer-ho possible, el govern de Colau ha desplegat diferents accions amb el fi d’afavorir la inclusió de les persones amb menys recursos i oferir-los serveis bàsics de qualitat. Concretament, l’ajuntament treballa en la posada en marxa de dos serveis bàsics per a la ciutadania que encara avui dia segueixen sent de difícil accés pel seu cost econòmic: el servei de dentista i l’atenció a la salut mental.

Salut bucodental, un dret bàsic


Tot i ser una necessitat bàsica, la salut bucodental és, per a molts ciutadans un bé de difícil accés. En aquesta línia, l’Ajuntament de Barcelona ha emprès un servei de dentista gratuït. Tal com explica el director de Serveis de Salut de l’ajuntament, Davide Malmusi, «els serveis socials ens deriven els casos que estan en seguiment i en tractament, que consideren que tenen una necessitat odontològica que no es pot demorar i que, a més, compleixen amb el criteri econòmic». Aquesta assistència gratuïta, que es va començar a desplegar el 2018, inclou quatre serveis principals: obturacions, higienes i raspats, pròtesis i endodòncies. Aquestes atencions es porten a terme als edificis municipals del carrer Viladomat, 127. «A més, des de l’abril d’aquest any hem establert un segon punt a Torre Baró, concretament a la plaça dels Eucaliptos, 3», afegeix Malmusi. Aquesta ampliació ha incrementat les hores d’atenció del dentista municipal un 33% –fins a les 121 hores setmana-ls–. A més a més de l’obertura d’aquests dos centres, el Consistori va subscriure aques¬t any acords amb l’Hospital de Sant Joan de Déu i amb l’Hospital Sant Pere Claver per atendre gratuïtament determinats perfils de menors vulnerables, persones sense sostre o amb patologia mental severa. Per un altre costat, el 2020 es va firmar un altre conveni amb l’Associació Empresarial de Centres d’Assistència Dental per atendre amb preus reduïts les persones vulnerables que siguin usuàries de la Targeta Rosa o bé tinguin la targeta Barcelona Solidària.


Suport. Es busca donar suport emocional - Paola de Grenet.

Salut mental: l’assignatura pendent

La pandèmia ha empitjorat la salut mental de la població, sobretot de les dones. «La salut mental dels ciutadans ha sigut sempre una assignatura pendent, però la pandèmia i tot el que suposat a nivell emocional ha accelerat un pla de xoc», assegura la directora de Serveis d’Envelliment i Cures, Pilar Solanes. És per això que, arran de la crisi sanitària, l’Ajuntament de Barcelona ha posat en marxa diferents iniciatives per poder ajudar la ciutadania en aquest àmbit. Per un costat, s’ha habilitat el servei Konsulta’m, un espai destinat a donar suport a adolescents i a joves d’entre 12 i 22 anys i atendre de forma preventiva el patiment psicològic i els problemes de salut mental d’aquest col·lectiu. Així, a través d’aquesta acció, que forma part del Pla de salut mental de Barcelona 2016-2022, s’han establert un total d’11 punts desplegats per la ciutat. «A més a més, a partir del desembre hem iniciat la mateixa operació, però per a més grans de 22 anys (Konsulta’m +22)», explica Solanes.


Per un altre costat, l’agost del 2020, l’administració de Colau va habilitar un telèfon gratuït (900 92 55 55), que funciona les 24 hores del dia durant els 365 dies de l’any per prevenir casos de suïcidi. Per això, un centenar de voluntaris de la Fundació Ajuda i Esperança, assessorats per un equip professional de psicòlegs, atenen les trucades de persones que es troben en risc de suïcidi. «Fins al moment, hem rebut al voltant de 5.000 trucades, i d’aquestes, unes 140 eren de persones que estaven portant a terme un suïcidi», detalla Solanes.