Carregant...

CIUTAT CUIDADORA

Cures al llarg de la vida

Barcelona concep les tasques d’atenció personal com una tasca compartida i comunitària
Acompanyament. Una dona i la seva cuidadora al servei d'atenció personalitzada.
Text: Carme Escales
L’atenció i cura de les persones són part d’una societat madura i coresponsable comunitàriament. La pandèmia de la Covid-19 ha evidenciat moltes necessitats socials d’acompanyament de manera especial. A Barcelona, tres iniciatives, Vila Veïna, Concilia i Temps per a tu, posen mans a l’obra en la detecció i abordatge de tot allò que ens fa més vulnerables.

On acudir si es necessita un professional que ens cuidi a nosaltres o un familiar, una persona gran, una criatura o algú amb discapacitat és una cosa que tothom hauria de saber i tenir a prop. Una iniciativa municipal a Barcelona ho facilita gràcies al projecte pioner Vila Veïna, un servei d’atenció gratuït amb seus ubicades en diferents barris que centralitza la informació i agilitza la gestió de tràmits en l’àmbit de la cura de les persones.


Organitzats en petites unitats territorials, equips de professionals especialitzats, conformen una xarxa comunitària de recursos i serveis pròxims a les persones. Es concep així la cura de les persones com una tasca compartida i comunitària i no privada i individual.


«És un servei per a qualsevol veí o veïna», assenyala Núria Salas, coordinadora del projecte Vila Veïna. «Abraça tota la dimensió de la cura, benestar i qualitat de vida, des de temes de vivenda, ocupació, treball social, acció comunitària o interculturalitat, és atenció transversal i integral de la persona», afegeix Salas.


La cura de les persones és un dels que genera més desigualtat

En una oficina de Vila Veïna es rep informació, acompanyament i orientació, amb horari presencial, en línia i telefònicament, sobre tots els recursos pròxims disponibles. «Quan aterrem en un territori, fem un diagnòstic en temes de cura i atenció a les persones. Parlem amb tots els agents per anar recollint necessitats i carències del territori, i saber què hem d’impulsar en cada barri. Cadascun té la seva història», explica Núria Salas.


Actualment, Vila Veïna té punts d’atenció oberts als barris del Congrés i els Indians (Sant Andreu), Vilapiscina i la Torre Llobeta (Nou Barris), Provençals del Poblenou (Sant Martí) i la Marina de Port (Sants-Montjuïc). Durant el primer trimestre del 2022, està prevista l’obertura de 6 nous espais de Vila Veïna en 6 territoris més de la ciutat, amb la intenció d’arribar-ne a tenir almenys un en cada districte de la capital catalana. Es pot obtenir més informació en el portal web de Barcelona Ciutat Cuidadora.


Concilia: cangur municipal


També establert per barris, sota aquest mateix concepte de proximitat a la ciutadania, fructifica el projecte Concilia, un servei de cangur municipal a demanda, cada dia de la setmana fora de l’horari escolar, perquè les famílies puguin harmonitzar la seva vida en totes les esferes. Amb 48 hores d’antelació i prèvia inscripció en el servei, es pot sol·licitar el temps de cangur a la pàgina concilia.incoop.cat. Aquest recurs funciona ja en casals de barri i equipaments municipals de Torre Baró, el Turó de la Peira, Can Peguera, la Prosperitat, Roquetes, la Trinitat Nova, Verdum, Trinitat Vella, Bon Pastor, la Verneda i la Pau, el Besòs i el Maresme, el Raval i la Marina de Port. María Vinyolo, coordinadora del projecte, explica que, des de l’octubre del 2020, quan es va iniciar com a prova pilot arran de l’emergència per la pandèmia de la Covid-19, s’ha pogut atendre 900 famílies i més de 1.200 nens i nenes amb un total de 10.000 cangurs fets.


«Sobretot hi acudeixen mares monomarentals que treballen, segueixen formació d’algun tipus, o que així poden anar a comprar amb tranquil·litat o disposar d’un petit temps per respirar», detalla Vinyolo. «Atenem nens i nenes d’1 any fins als 12, oferint-los un temps de qualitat, amb un bon equip d’educadores que estimulen la seva participació. I comptem amb professionals especialitzades en necessitats educacionals especials, casos que comporten una intervenció més personalitzada», afegeix la coordinadora de Concilia.


Persones amb discapacitat


La diversitat funcional d’algunes persones requereix l’adaptació de la seva vivenda, el seu lloc de treball, els seus hàbits i rutines, i també els seus espais i activitats per disfrutar del seu temps lliure. Les persones amb alguna discapacitat compten amb el programa municipal Temps per a tu, que els ofereix activitats que fomenten l’oci de qualitat per disfrutar a qualsevol edat, tenint en compte les seves necessitats específiques. Professionals que coneixen bé aquest col·lectiu planifiquen les propostes, tenint en compte les preferències dels participants. És a més una eina per a la conciliació de la vida laboral i personal de les famílies dels participants.