Objectiu: anar a l’escola sense jugar-se la vida pel camí
Cada dia moren més de 600 nens, nenes i joves arreu del món per lesions causades per accidents de trànsit. Anar a l’escola és perillós especialment als països de rendes més baixes. Amb l’objectiu de reduir la sinistralitat, la Fundació Abertis ha renovat el projecte Rights of Way en aliança amb Unicef, amb una aportació de tres milions d’euros.
Seguretat viària. Projecte “Rights of Way”
Objectiu: anar a l’escola sense jugar-se la vida pel camí
Cada dia moren més de 600 nens, nenes i joves arreu del món per lesions causades per accidents de trànsit. Anar a l’escola és perillós especialment als països de rendes més baixes. Amb l’objectiu de reduir la sinistralitat, la Fundació Abertis ha renovat el projecte Rights of Way en aliança amb Unicef, amb una aportació de tres milions d’euros inversió Abertis destinarà bona part dels tres milions d’euros a millorar la seguretat viària d’infants i adolescents.
Contingut ofert per:
«Set nens moren a la ciutat de Kanker al xocar el seu autorickshaw amb un camió», deia un titular del diari indi The Times of India el 9 de febrer. L’accident es va produir quan vuit escolars d’entre 4 i 7 anys tornaven de l’escola apinyats en un autorickshaw. Només un dia després, en una altra regió de l’Índia, dos escolars van perdre la vida quan els seus pares els portaven a l’escola amb moto. En un altre extrem del món, aquest mes de maig, els mitjans brasilers es feien ressò de la mort d’una nena de 2 anys després de ser atropellada al sortir de la funció del Dia de la Mare en una escola a Sao Vicente, a l’estat de Sao Paulo.
Nens de camí a l'escola en una carretera de l'Índia.
Són només alguns exemples de tragèdies que es produeixen cada dia en diferents llocs del mapa. Segons dades de les Nacions Unides, cada dia moren més de 600 nens i joves per les lesions derivades d’accidents de trànsit. Els sinistres derivats de la mobilitat són, de fet, la principal causa de mort de nens i adolescents d’entre 5 i 19 anys. I els més vulnerables són els escolars dels països de rendes mitjanes i baixes on, malgrat haver-hi menys quantitat de cotxes en proporció amb la població, les infraestructures i l’educació viària són deficients. Per aquest motiu, un dels objectius clau de la 7a Setmana Mundial de la Seguretat Viària de les Nacions Unides, celebrada recentment, és col·locar la seguretat al centre dels esforços per reimaginar la mobilitat del futur.
I amb aquest mateix objectiu la Fundació Abertis i l’Unicef han renovat l’acord que van subscriure el 2017 per millorar la seguretat viària entre nens i joves de països vulnerables mitjançant el programa Rights of Way.
Eixos d’actuació i millores
La col·laboració amb l’Unicef reflecteix la prioritat que per a Abertis i la seva fundació té convertir el camí de les escoles en trajectes més segurs per reduir la sinistralitat. Els seus eixos d’acció es basen en l’evidència que milions de nens al món es desplacen diàriament caminant o en bicicleta per carreteres en mal estat i sense vies segures degudament habilitades; d’altres ho fan en motocicletes o altres vehicles sobrecarregats i sense les mesures de protecció i subjecció necessàries. En molts casos, a més, els centres escolars estan en entorns de trànsit caòtic i desordenat, deficientment senyalitzat, sense voreres, sense passos de vianants, sense semàfors...
Així, doncs, part dels tres milions d’euros que Abertis destinarà en els pròxims quatre anys al projecte serviran per promoure la seguretat viària d’infants i joves. Durant aquesta nova fase del programa, l’aliança se centrarà, a més, en la promoció de les carreres de ciència, tecnologia, enginyeria i matemàtiques entre les nenes i les joves per recolzar la inclusió en els camps relacionats amb la seguretat viària i les infraestructures.
Per a Elena Salgado, presidenta de la Fundació Abertis, «la renovació de l’acord és fruit dels bons resultats del treball desenvolupat conjuntament per protegir els menors en el seu trajecte a l’escola al llarg dels últims quatre anys. La nostra relació se centra ara en un enfocament cap a una mobilitat més sostenible, que permeti continuar millorant les infraestructures i potenciar la seguretat en el desplaçament urbà infantil, per reduir així l’impacte dels accidents de trànsit». A més de pal·liar el dèficit d’infraestructures, la tasca conjunta de les dues entitats continuarà posant èmfasi en la sensibilització de conductors i en la millora de les legislacions estatals sobre seguretat viària per promoure el compliment de les normes de trànsit.
En aquesta segona etapa, el porgrama Rights of Way centrarà els seus esforços en tres països on opera el grup Abertis: l’Índia, Mèxic i el Brasil. Una altra de les novetats és que afavorirà directament les noies d’entre 12 i 16 anys de municipis mexicans amb alts índexs de pobresa. A elles va dirigit un nou programa que persegueix orientar els seus interessos cap a carreres universitàries dels camps STEM (ciència, tecnologia, enginyeria i matemàtiques). En última instància, l’objectiu del projecte és potenciar el talent femení en el sector de les infraestructures i la seguretat viària.
La falta de voreres i vies segures posa en perill la vida dels escolars.
Cost econòmic: intensificació de la pobresa
Des d’una perspectiva econòmica, s’estima que els accidents de trànsit suposen un cost del 3% del PIB anual, amb pèrdues econòmiques equivalents al 5% del PIB als països de renda baixa. Un fet que, com va posar de manifest l’informe L’impacte dels accidents de trànsit amb víctimes infantils, impulsat per la Fundació Abertis i l’Unicef i fet per The London School of Economics, contribueix a augmentar les desigualtats i a intensificar la pobresa. «Als països més pobres, els nens amb lesions greus i discapacitats provocades per accidents de trànsit sovint empenyen les seves famílies a la pobresa o empitjoren la seva situació, al veure’s obligades a gastar-se els estalvis, vendre les propietats o renunciar a la feina per cuidar el nen afectat, en molts casos, de manera permanent», explica el doctor Alexander Grous, autor de l’informe.
Fets consumats
Durant els primers quatre anys del programa Rights of Way, les inversions fetes per Abertis van beneficiar 267.000 menors de tres països, on s’han aconseguit èxits importants:
A Jamaica es va portar a terme una millora integral de la seguretat viària a l’entorn de 10 escoles de zones humils. A 50 escoles més es van realitzar actuacions puntuals, com la instal·lació de bandes sonores de trànsit, passos de vianants o la col·locació de senyals amb els límits de velocitat.
A Filipinas es va intervenir en 50 zones escolars amb la finalitat de reduir la sinistralitat en un 30%. També es va invertir en educació viària a través de materials didàctics, tallers i seminaris web dirigits a estudiants i professors, entre altres actuacions.
Al Brasil el programa es va centrar a promoure una mobilitat urbana més segura a Sao Paulo i Rio de Janeiro. Abans es va fer una tasca d’escolta de les propostes dels joves que viuen a la perifèria de les ciutats i que, a causa de la falta de transport públic, tenen dificultats per anar a centres educatius i sanitaris, a les instal·lacions esportives i als espais culturals i d’oci, amb la consegüent inseguretat en els desplaçaments. Una de les principals conclusions d’aquesta primera fase del programa és la importància de la participació dels adolescents i joves líders en campanyes i accions per canviar la mentalitat de la seguretat viària en la seva vida quotidiana.