L'origen de les vacunes explicat per a nens

¿Sabies que les vacunes són el medicament que més vides ha salvat?

Gràcies a aquestes petites punxades hem aconseguit esborrar del mapa malalties com la pòlio, el tètanus o el xarampió i salvar la vida de milions de persones a tot el món. Ara, també gràcies a un parell de punxades, intentem que la Covid-19 sigui la següent malaltia a desaparèixer. ¿Però com s’aconsegueix?

Les vacunes funcionen com unes instruccions.

Quan et punxen, la vacuna es dedica a ensenyar-li al teu sistema immunològic com fer front a una malaltia. El seu objectiu no és curar, sinó explicar-li al teu sistema immunològic com defensar-se en cas de necessitat. Això fa que si algun dia topes amb el virus no emmalaltiràs. També significa que si tu, jo i tots ens vacunem el virus no tindrà maneres d’expandir-se i a poc a poc anirà desapareixent.

La primera malaltia a ser derrotada per les vacunes va ser la verola.

Així va néixer la primera vacuna. El seu nom prové d'aquest experiment amb vaques.

La primera vacuna contra la verola va demostrar que sí que era possible lluitar contra una malaltia. En només quatre anys més de 100.000 persones van rebre la seva punxada contra aquesta malaltia. L’únic problema era que encara no estava gaire clar per què aquestes injeccions funcionaven tan bé.

La resposta va arribar anys més tard gràcies al treball de molts científics i científiques als seus laboratoris. Cada petit descobriment va afegir el seu gra de sorra per entendre com funcionaven les primeres vacunes i, sobretot, com fer més vacunes contra altres malalties.

El treball d’aquests científics va demostrar que era possible crear vacunes per prevenir malalties infeccioses. També va mostrar que el treball més important començava als laboratoris.

Ja han passat més de dos segles des del descobriment de les primeres vacunes i aquests medicaments continuen sent tan importants com el primer dia. Punxada rere punxada, les vacunes continuen salvant vides a tot el món. Són la millor arma que tenim ara mateix per evitar l’expansió d’algunes malalties.

¿Els herois d’aquesta història?

Els científics i científiques que van descobrir aquests fàrmacs i els que en aquests moments continuen treballant als laboratoris per trobar més i millors vacunes.