Una aposta valenta pel català

Artur Mas / PRESIDENT DE LA GENERALITAT DE CATALUNYA

Por qué confiar en El PeriódicoPor qué confiar en El Periódico Por qué confiar en El Periódico

El naixement de l'edició en català d'EL PERIÓDICO va ser una gran notícia, perquè va eixamplar el panorama de l'espai comunicatiu català i perquè va contribuir a estendre l'ús social de la llengua catalana. El fet que hagi arribat ja al seu número 5.000 encara és una notícia millor perquè demostra que ha esdevingut, al cap dels anys, una realitat consolidada.

EL PERIÓDICO va fer, l'any 1997, una aposta valenta i decidida pel català amb el llançament de l'edició en aquesta llengua. Una aposta que, com es va comprovar en pocs mesos, va ser reeixida ja que només en el primer any de vida va permetre gairebé doblar el nombre total de lectors de diaris en català. Ara, quan han passat prop de 14 anys d'aquell primer número, el nombre de lectors de l'edició catalana arriba als 335.000.

Des dels inicis, el Govern de la Generalitat ha fet costat a aquesta iniciativa amb el seu suport i reconeixement. Poc abans del primer aniversari d'EL PERIÓDICO en català, la Generalitat el va distingir amb el Premi Nacional de Cultura al Foment de l'Ús de la Llengua Catalana.

Però EL PERIÓDICO en català no només ha contribuït a estendre l'ús social de la llengua, sinó que també ha dut a terme nombroses iniciatives per difondre la nostra cultura, amb suplements, col·leccionables i, fins i tot, jocs com el Trivial de Catalunya. Ha aconseguit, doncs, no només contribuir a estendre l'ús social de la llengua i a ampliar l'espai comunicatiu català, sinó que alhora ha millorat i diversificat el producte que ofereix dia a dia als seus lectors.

En aquests darrers anys s'han anat ampliant les capçaleres de premsa diària en català i ben aviat se n'hi afegiran d'altres. Que en un moment com l'actual, amb la delicada situació de l'economia, hi hagi empreses de comunicació que continuïn apostant pel català demostra que la llengua catalana sempre suma i que des del punt de vista comercial és, a més, un valor afegit.

Les estadístiques demostren que el percentatge de lectors de premsa diària en català és cada cop més alt. En els darrers anys s'han anat afegint nous públics que tenen com a llengua principal el català o han estat escolaritzats en català i trien, amb més freqüència, mitjans en aquesta llengua. Queda, però, camí per fer. Tot i l'increment que s'ha produït en els darrers anys sobretot arran del creixement de l'oferta de capçaleres, el nombre de lectors de premsa diària en català no arriba al nivell dels lectors en castellà. La tendència, però, és esperançadora i és més que probable que en un futur no gaire llunyà els índexs de lectura de diaris en català arribin a nivells històrics.

Em complau, doncs, felicitar els lectors d'EL PERIÓDICO DE CATALUNYA i els professionals que el fan possible per aquests primers 5.000 números de l'edició en català. Enhorabona i per molts anys!