loader
25 novembre 2021

“No hi ha res més valuós que l´autonomia personal que atorga l´estabilitat econòmica i laboral”

El 25 de novembre se celebra el Dia Internacional de l'Eliminació de la Violència contra la Dona per denunciar aquesta violació dels drets humans, que s'exerceix sobre les dones a tot el món i reclamar polítiques a tots els països per erradicar-la. Des de Ndavant fa anys que a partir del seu compromís social amb les dones en aquesta situació ofereixen oportunitats i acompanyament personalitzat per mirar cap a un futur lliure de violència.

Text: Gema Carrasco

Des de començament del 2021, 37 dones han estat assassinades a Espanya, 1.118 des de l'1 de gener del 2003, any en què es va començar a comptabilitzar la xifra de víctimes. Però més enllà d'aquesta dada, segons l'Observatori contra la Violència Domèstica i de Gènere, les denúncies presentades entre l'abril i el juny del 2021 són 40.721. Això és només una mostra del que han viscut o estan vivint moltes dones al nostre país.

“Potser jo no hauria trigat tant a sortir d'una situació tan difícil com la que em va tocar passar a mi i als meus fills si hagués tingut abans el suport laboral que tinc ara”. La protagonista d´aquesta història és Karla Gómez, administrativa de suport a l’àrea de producció de Ndavant. Una lluitadora que va aconseguir sortir d'una situació complicada i que ha trobat una oportunitat laboral que l'ha ajudat a sentir-se útil, ben acollida pels companys, i que li ha atorgat una estabilitat econòmica per tirar endavant casa i fills.

Karla sempre va ser conscient de la situació que estava vivint, però assegura que “vaig trigar 5 anys a sortir de casa meva, perquè sabia que en una sortida d'emergència ens traslladarien als meus fills i a mi a un centre d'acollida, i això em feia enfadar molt, perquè érem nosaltres els que havíem de deixar casa nostra i no la persona que ens estava fent mal. Entrar en un centre d'acollida implicava que els meus fills deixessin les seves escoles, el seu entorn, els seus amics…, l'única cosa que, en aquella situació, els donava una mica d'ànim. El meu objectiu era trobar una feina per sortir pels meus propis mitjans”. Però abans que això passés Karla va haver d'acollir-se a l'ajuda de serveis socials.

Procedent de Mèxic, va cursar els seus estudis de Ciències de la Comunicació al seu país. "Per això, al meu currículum no hi constaven estudis i a observacions s'hi especificava que tenia el títol en procés d'homologació". Això va dificultar les opcions d'optar a feines vinculades amb el seu bagatge formatiu i va començar a aconseguir feines temporals i amb poca estabilitat. “Per a mi era molt important que algú em donés una oportunitat de demostrar les meves competències de forma plena i també aconseguir estabilitat laboral”. Fa un any, a Ndavant va sorgir la necessitat de cobrir un lloc administratiu que Karla va entrar a ocupar.

El paper crucial de la Unitat de Suport a les Persones

Ndavant és una empresa socialment compromesa amb les persones. Un dels seus reptes principals és l'impuls de la igualtat d'oportunitats i l'accés efectiu de les persones al mercat de treball, mitjançant la sensibilització i la inclusió de persones especialment vulnerables, com ara dones víctimes de violència de gènere. Per això, compten amb la Unitat de Suport a les Persones (USAP) que ofereix un acompanyament continu i personalitzat a dones que han estat o són víctimes de violència de gènere, així com altres col·lectius en situació de vulnerabilitat.


Olga Giner, psicòloga i USAP de Ndavant.

Olga Giner, psicòloga i USAP de Ndavant, ens explica que “és una figura que es troba dins del departament de recursos humans i treballa pel benestar psicosocial de la plantilla, especialment dels treballadors que formen part d'un col·lectiu vulnerable”. La psicòloga exposa que se centren en col·lectius en risc d'exclusió social perquè han detectat que es troben amb més dificultats a l'hora de mantenir la feina. Quan una dona que ha patit una situació de violència de gènere s'incorpora a la plantilla de Ndavant, Olga manté una entrevista presencial amb ella “per valorar la seva situació laboral, familiar, social i de salut, i totes dues establim uns objectius en què treballar conjuntament, ja sigui per millorar les competències laborals o contribuir a la seva estabilitat personal, mitjançant un acompanyament continu”.

L'empresa juga un paper clau com a generadora d'oportunitats per a les dones que aconsegueixen sortir del cercle de la violència de gènere mitjançant l'accés al mercat laboral. A Ndavant s'ocupen, a més, que en el dia a dia la feina no sigui un obstacle per refer el seu projecte de vida. “Volem ser tan flexibles com ens sigui possible perquè, en el camí que comencen, la feina no sigui una dificultat més”. És per això que adapten el lloc tenint en compte la situació familiar (monoparental) en què es troben, facilitant-los en la mesura que sigui possible l'horari. Així ho confirma Karla Gómez, que assegura que la figura de la USAP, “ha estat molt pendent de la meva situació. Em donen molta flexibilitat perquè saben que estic sola amb els nens i si tinc alguna emergència a l'escola o es posen malalts, sempre trobo comprensió i possibilitats per gestionar aquestes situacions”.

Però la figura de la USAP no només fa l'acompanyament integral de les dones que han sortit d'una situació de violència. Aquesta figura també ofereix acompanyament a qualsevol treballador que pugui tenir una situació d'emergència social en qualsevol moment. També per a aquelles treballadores a qui els sobrevé una situació de violència de gènere. “En un any natural podem tenir uns 4 casos de violència sobrevinguda”, revela Olga. Moltes dones decideixen demanar ajuda a l'entorn laboral perquè és on se senten més protegides ja que estan allunyades de la unitat familiar i la llar. “En aquests casos, el referent és l'encarregat o l'encarregada, que ja coneix la meva figura i es posa en contacte amb mi”. Un cop detectada la situació des de l'empresa, el que fan és acompanyar la professional. “Li preguntem què necessita i estem al seu costat en les decisions que vagi adoptant, com denunciar, per exemple. Si només vol compartir la seva situació i ser escoltada, estem amb ella el temps que necessiti i li donem tota la informació necessària. Tot i això, si veiem una agressió denunciem nosaltres”. També compten amb protocols per traslladar la treballadora en el cas que hi hagi una situació de perill o si entra en un centre d'acollida. "Prioritzem el trasllat laboral d´aquestes dones a un centre on estiguin segures".


Olga Giner, psicòloga i USAP de Ndavant.

La feina, una eina transformadora

Trobar-se una situació així dins un equip no és fàcil. Des de Ndavant ofereixen als encarregats i encarregades dels serveis les eines necessàries per saber com actuar amb les dones que són víctimes de violència de gènere. “També organitzem jornades de sensibilització i formació a les persones responsables d'equips perquè coneguin la realitat de la violència de gènere i sàpiguen com atendre una dona que demana ajuda en aquests moments inicials. Tota l'empresa va a una i fem sessions periòdiques perquè sigui així”, descriu Olga.

Lola Rodríguez és encarregada de Ndavant i està molt compromesa amb les dones que han estat víctimes de violència de gènere. Al seu equip de professionals hi ha dones que han passat per aquesta situació, per la qual cosa, per a ella, identificar i actuar davant d'un cas és fonamental. “Quan s'incorpora una dona que ha estat víctima de violència de gènere li donem suport sempre, sense vacil·lació. Jo acostumo a reforçar-la positivament en la seva feina perquè normalment són dones amb una autoestima molt deteriorada”, expressa Lola. Per a l'encarregada, la formació i el suport de l'empresa és fonamental. "Jo intento ajudar-les el màxim possible, però també ho comparteixo amb el meu responsable perquè s'activi tota la coordinació i els recursos de l'empresa". S'apel·la a la companyonia per ajudar-les a integrar-se. Lola s'enorgulleix de tenir persones al seu equip que des que es van incorporar han tingut una evolució molt positiva.


Lola Rodríguez és encarregada de Ndavant.

I és que, com recorda Olga, “la feina no només és una via de fuga psicològica i emocional, sinó també una eina per sustentar-se ella i la seva família”. Aquestes dones necessiten crear nous lligams amb el seu entorn social i la feina les pot ajudar molt. “L'ocupació els permet participar en igualtat en la societat i recuperar aquesta autoestima que lamentablement se'ls ha intentat prendre”, remarca Olga, USAP de Ndavant.

Karla Gómez reconoce que salir de una situación como la que ella ha vivido es un proceso personal de cada una, pero ella quiere transmitir que “no hay nada más valioso que la tranquilidad personal a nivel económico y laboral”. Encontrar esa estabilidad ha ayudado mucho a Karla que asegura que “soy feliz trabajando en una empresa donde dan valor a las personas”. Además, recuerda que siempre hay recursos en los que apoyarse para seguir adelante.

Ndavant estableix aliances de valor amb entitats del Tercer Sector per a la inserció al món laboral de dones que pateixen o han patit violència de gènere. Des de la companyia treballen per promoure nous entorns i nous inicis que poden ser les llavors de noves vides.

Olga Giner i Karla Gómez.

Si patiu violència de gènere o qualsevol forma de violència contra la dona, podeu trucar al servei 016 per rebre informació, assessorament jurídic i atenció psicosocial immediata.