loader
03 desembre 2021

Neteja als Centres d'Atenció Primària: una feina essencial però poc reconeguda

Si hem après alguna cosa durant els llargs mesos de pandèmia és la importància d'una bona higiene i desinfecció. Molt especialment als centres de salut que requereixen –i no només en situacions de pandèmia– una feina conscienciosa d'higienització. Aquesta és una de les missions principals de Ndavant, responsable de la neteja de més de 280 centres d'atenció primària a Catalunya.

Text: Beatriz García

L'any 2020 ha marcat un abans i un després a la vida de tots. L'esclat de la Covid-19 va convertir la salut i tot allò que hi està relacionat en la principal preocupació i en el focus d'atenció del món sencer. La magnitud d'aquesta crisi sanitària ha posat de manifest la importància de la higiene i la rellevància d'alguns sectors que han treballat a primera línia per combatre la pandèmia. Entre ells hi ha els professionals de la neteja, que exerceixen –en la majoria dels casos de manera imperceptible– una tasca absolutament essencial en el dia a dia. No només durant els mesos més durs de la pandèmia, també abans i en la nostra realitat actual.

Si hem après alguna cosa al llarg d'aquest temps, és que la higiene i la desinfecció constitueixen la primera barrera de seguretat i salut. I aquesta és, precisament, la responsabilitat de Ndavant: vetllar perquè els llocs on treballen, els centres de salut, siguin espais nets i minimitzar al màxim qualsevol risc de contagi. Els equips de neteja de Ndavant s'ocupen, jornada rere jornada, de garantir la desinfecció d'aquests llocs que es poden convertir, per la naturalesa pròpia de la feina que s'hi desenvolupa, en focus d'infeccions. En conseqüència, la neteja és una feina bàsica per garantir la salut no només dels pacients i les seves famílies o acompanyants, sinó també dels professionals de l'àmbit sanitari.

Els equips professionals de neteja, una peça més de l'engranatge sanitari

Inma Villarés és una de les professionals de neteja de Ndavant al CAP Just Oliveras de l'Hospitalet de Llobregat. En els seus 17 anys d'experiència recorda situacions sanitàries crítiques com quan l'Ebola o la Grip A protagonitzaven les notícies, però fins ara no les havia hagut d'afrontar mai en primera persona. L'arribada de la Covid-19 va posar a prova la capacitat de resposta de l'empresa, que va ser excel·lent, i el compromís de les persones que en formen part. “Ha estat una situació estressant, l'hem viscut amb molt de respecte, però sabent que érem molt necessàries i que havíem de fer la nostra feina amb responsabilitat per protegir els altres”, explica.

Davant la nova situació provocada per la Covid-19, diferents departaments de la companyia es van encarregar de preparar els protocols d'actuació necessaris per garantir la seguretat dels professionals en l'exercici de la seva activitat laboral i la implementació dels requisits exigits per les autoritats sanitàries . Entre altres mesures, Ndavant va incrementar la freqüència de neteja i desinfecció dels centres, va reforçar els recursos tant de personal com de material de protecció (en un context en què el proveïment d'elements de seguretat com granotes, màscares, guants, pantalles i altres EPI era gairebé una missió impossible) i va posar en marxa formacions específiques per als seus empleats. “Ens van explicar com ho havíem de desinfectar tot, amb procediments detallats pas a pas i tècnicament molt ben treballats, cosa que ens va donar molta tranquil·litat per actuar des del primer moment”, relata Inma Villarés. “A més de com netejar les diferents superfícies, sales i consultes, ens van explicar que havíem de portar doble mascareta, dobles guants, bates impermeables… En zones crítiques o si hi havia una consulta que tenia pacients o rastres de SARS-CoV-2 (virus causant de la Covid) calia posar-se la granota, pantalla protectora, ulleres, i utilitzar empapadors a terra amb lleixiu per desinfectar-te els peus abans de sortir”, explica.


Inma Villarés és una de les professionals de neteja de Ndavant al CAP Just Oliveras de l'Hospitalet de Llobregat.

Control de qualitat: protegint-nos més enllà del que és visible

Tal com esmentava Inma, la formació és un dels pilars que distingeixen la seva empresa, i una de les eines més importants per assolir l'objectiu final: la qualitat en la prestació de serveis, que aconsegueixen implementant una supervisió i control permanents. Per fer-ho compten amb persones especialitzades i sistemes informàtics de traçabilitat i control.

Gemma Arranz, responsable de Qualitat de Ndavant en Centres d'Atenció Primària, explica que l'objectiu és assegurar-se que la neteja i desinfecció es realitzen degudament i que cada professional té la formació i el coneixement per dur a terme les seves feines, amb la garantia de fer-ho de la millor manera. Per fer-ho, es realitzen formacions contínues perquè aprenguin quin és el protocol de neteja, a respectar els productes que estan destinats per a cada superfície, així com l'ús adequat de les baietes i altres instruments i tecnologies de neteja. A més, s'organitzen rutes diàries per fer inspeccions i verificar que es compleix allò establert.

Per les característiques i les implicacions de la feina que s'hi desenvolupa, el protocol de neteja dels centres sanitaris és diferent del de qualsevol altre tipus d'instal·lacions. La principal diferència és que a les dependències destinades a usos sanitaris hi ha diferents nivells de risc en funció de les zones a netejar. “Això és molt important a l'hora de fer la neteja pertinent, ja que la tècnica, el temps destinat i el grau de profunditat no seran els mateixos, si per exemple ens referim a un despatx que sempre l'usa la mateixa persona, o a una consulta de ginecologia, pediatria o urgències on les conseqüències d'una actuació de neteja incorrecta poden ser greus”, explica Gemma Arranz.


Inma Villarés durant la seva jornada de treball al CAP Just Oliveras de l'Hospitalet de Llobregat.

Per minimitzar al màxim qualsevol risc de contagi, es fan “exàmens” continus de les diferents superfícies, amb l'objectiu de garantir que els espais dels CAP es troben lliures de microbis, virus i bacteris. A aquest efecte, es realitzen proves de luminometria mitjançant la molècula ATP (Adenosin Trifosfat). Tal com aclareix, Gemma Arranz, “és un mesurament ràpid de residus orgànics a les diferents superfícies a analitzar. Això ens permet saber, de manera àgil i sense grans complexitats tècniques, si l'execució de la neteja i la desinfecció ha estat correcta. D'una banda, obtenim valors directes de nivells microbiològics i de l'altra, valors indirectes que serien els residus orgànics que podrien albergar i nodrir possibles microorganismes. En tots dos casos, davant la detecció de qualsevol paràmetre anormal o de risc, realitzem una nova intervenció i revisem la neteja prèvia efectuada, per si hi hagués aspectes a corregir”.

Colze a colze amb els equips sanitaris

El dia a dia a qualsevol centre d'atenció primària implica consultes mèdiques, anàlisis, cures, extraccions, proves diagnòstiques, vacunacions, rehabilitacions i teràpies… En aquesta rutina diària, Ndavant tenen molt present que la prestació dels serveis de neteja es faci de forma no intrusiva, amb la mínima interferència en les dinàmiques dels centres, en coordinació amb els seus equips gestors, donant suport als professionals i amb un tracte proper i sensible.

En aquest sentit, és imprescindible la coordinació entre el personal sanitari i tècnic dels CAP i el personal de neteja. I aquesta és la tasca, entre altres persones, d’Álvaro Álvarez, cap de servei de Ndavant, responsable de la gestió dels CAP de la zona de Tarragona-Garraf. La seva feina és garantir el bon funcionament del servei i del personal, juntament amb l'equip d'encarregades, supervisores i responsables dels edificis, així com encapçalar la interlocució tècnica amb els responsables de l'Institut Català de la Salut.


Álvaro Álvarez, Cap de Servei de Ndavant.

Tots els professionals de la neteja són coneixedors de les seves zones, de les tasques assignades i de la franja horària en què s'han de fer per al bon funcionament del seu centre. No obstant això, en un centre de salut sempre hi ha imprevistos la solució dels quals requereix celeritat i factors com el compromís i la comunicació entre tots els implicats. “La vida en un CAP, així com les tasques de neteja, ‘estan vives’, i per això estan subjectes a canvis –assenyala Álvaro Álvarez–. I és aquí on la coordinació és bàsica, entre la direcció del CAP i els encarregats/supervisors que són els que reben en primera instància les necessitats davant de les quals es requereix actuar amb rapidesa, per no alterar les rutines del centre. Així mateix, davant de possibles incidències o urgències, també és primordial la comunicació i l'entesa entre les dues parts, per poder donar una resposta satisfactòria”.

Un exemple clar d'això va ser el període àlgid de vacunació, en què els CAP van rebre un gran nombre de visites. “Ens enorgulleix haver pogut contribuir a garantir la seguretat de tots els usuaris en un moment tan essencial”, exposa Álvaro Álvarez.

Que en moltes ocasions l'exercici del col·lectiu de professionals de la neteja passi desapercebut és un signe més de la seva gran perícia, i per això, no podem continuar ometent, que amb la seva dedicació i constància, amb la seva feina essencial, estan garantint que quan acudim a un Centre d'Atenció Primària, ens puguin atendre en un entorn més segur. Cosa per la qual cosa hem d'estar agraïts.