Costa Brava

Viatge al Cap de Creus

Naturalesa en estat pur i un ric patrimoni artístic, a l’Alt Empordà.

Per Núria Bonet Icart

Roques de totes les formes possibles, aigües cristal·lines, un far de pel·lícula i vinyes a l’infinit. No tot són platges a l’Alt Empordà. Precisament, si per alguna cosa s’ha guanyat el cor dels visitants és per la diversitat dels tresors que acumula, tant artístics com naturals. Aquí un es pot deixar seduir per viles i castells medievals, pel majestuós monestir de Sant Pere de Rodes o per les petjades de Salvador Dalí. Tot hi cap a la punta nord de la Costa Brava.

El Cap de Creus és un parc natural que té la peculiar característica de ser marítim i terrestre, és a dir, que protegeix la península del cap de Creus (unes 11.000 hectàrees) i el seu entorn marí (unes 3.000 hectàrees). Aquí es combinen penya-segats abruptes, roques fosques solcades pel vent i la sal, illes i illots i cales recollides. Aquí, entre l’esbojarrat vent de Tramuntana que li confereix un caràcter especial, es poden observar espècies biològiques endèmiques i úniques al món.

Recentment, i per evitar aglomeracions, l’accés al parc natural del Cap de Creus en cotxe particular s’ha restringit i s’ha d’agafar un bus llançadora per arribar fins a la punta d’aquest cap, cada vegada més freqüentat.

Dins del parc del Cap de Creus hi trobem també els municipis de Cadaqués, el Port de la Selva, la Selva de Mar, Llançà, Vilajuïga, Pau, Palau-saverdera i Roses. Tots ells conserven l’encant de la pedra vella i del paisatge agrest de la zona. Però potser l’estrella segueix sent Cadaqués, per la seva ubicació, per l’harmònic conjunt de cases emblanquinades i el seu característic campanar i pel seu aire de poblet mariner encara intacte.

Entre els castells i monestirs de la zona, s’ha de fer una parada en el camí a Sant Pere de Rodes. Aquest sobri però espectacular monestir ubicat sobre la serra i amb vistes al mar, suposa una fita del romànic català i se’n poden visitar gran part de les dependències.

Si per alguna cosa és conegut també l’Alt Empordà és pels seus vins. Una cultura enològica que va a l’alça, com així ho demostren els nombrosos cellers que obren les seves portes i les seves vinyes per explicar al viatger com elaboren un vi, que els ha valgut ja la Denominació d’Origen.

PORTLLIGAT

Una visita al taller i la casa de Salvador Dalí

Aquest és el port natural de pescadors de Cadaqués però quan l’artista Salvador Dalí s’hi va instal·lar durant bona part de la seva vida, i s’hi va inspirar per a algunes de les seves cèlebres obres, li va donar tot un altre sentit. Des del 1997, les barraques de Portlligat es van convertir en la Casa-Museu Dalí. Aquí, el cèlebre pintor empordanès va viure i treballar habitualment fins que, el 1982, amb la mort de Gala, va fixar la residència al Castell de Púbol. Es respira l’aire de l’artista al passejar per les seves habitacions, amb una decoració kitsch i fins i tot surrealista. S’ha de reservar entrada prèviament a www.salvador-dali.org.

SANT PERE DE RODES

Romànic pur i les millors vistes al mar

El Monestir de Sant Pere de Rodes s’aixeca en un dels cims de la serra de Rodes, una cadena a primera línia de mar al nord de l’Alt Empordà, que ofereix meravelloses vistes sobre el Mediterrani. És un dels nombrosos testimonis de l’arquitectura romànica catalana, però potser és el més majestuós. Actualment es visita bona part del conjunt arquitectònic, construït en terrasses per poder adaptar-se a l’abrupte terreny. Les escenes sobre la vida de Crist esculpides en marbre blanc a la façana pel Mestre de Cabestany estan considerades com les millors representacions artístiques de l’època.

CADAQUÉS

Una joia marinera a la Costa Brava

Pocs pobles han conservat fins a aquest punt el seu encant intacte. Cadaqués és des de l’Edat Mitjana un conjunt de carrers empedrats i empinats que pugen fins a l’església parroquial de Santa María (segle XVI). Des de dalt, és un plaer contemplar l’esplèndida vista de la badia, des Cucurucuc (l’illot) i al sud, el far de cala Nans, fins el qual hi ha un agradable passeig de set quilòmetres. Sa Conca o cala Cullaró són dues de les platges més boniques, encara que en aquesta zona costi elegir. Fer una passejada pel Camí de Ronda és un altre dels plaers que mereix una visita.

CELLERS i vinyes

Rutes, tastos a cegues i visites personalitzades

La Denominació d’Origen Empordà que es tradueix en una gran quantitat de cellers amb una extensa oferta enoturística que inclou visites a les instal·lacions, àpats entre vinyes, estades en cellers situats en bonics paratges naturals, tractaments de vinoteràpia, visites a espais museístics d’interès enogastronòmic i nombroses activitats com ara caiac amb degustació de vins, visita a cellers en bicicleta, tastos a cegues... Aquí la cultura del vi està molt arrelada i un dels plaers és deixar-se seduir pels que més saben i aprendre els seus secrets divertint-se.