Les millors experiències culturals

Hi ha ganes de Cultura. I veiem com ja arrenquen els festivals d’estiu, ens proposen una Nit de Ciència i s’acaba un cicle de concerts barrocs i una exposició sobre l’art gràfic dels ‘60.

Per Núria Bonet Icart

Música en viu

Festivals que demostren que arriba l’estiu

Necessitem música en viu. A l’aire lliure, amb mascareta i amb totes les mesures de seguretat, però finalment tornen els concerts. I ho fan de la mà dels festivals d’estiu que ja estan escalfant motors i alguns fins i tot ja han obert la seva programació. Aquesta setmana passada va arrencar el Festival de Pedralbes, a Barcelona, que durant els pròxims dies acollirà l’actuació de Rosario, Manel, Raphael i Niña Pastori, entre molts altres artistes.

També ha arrencat ja el Cruïlla XXS, un festival que es va mantenir al peu del canó en plena pandèmia i que ara torna reforçat i en tres seus: l’Estadi Olímpic, l’Antiga Fàbrica Damm i el Disseny Hub, per on passaran Ana Torroja, Víctor Manuel, Miss Caffeina, Ismael Serrano i Zoo.

Del 10 al 13 de juny Sabadell recupera el seu Embassa’t i ja al juliol s’esperen alguns dels grans festivals de cada estiu: Vida (1 al 3 juliol), Canet Rock (3 juliol), Cruïlla (8 a l’11 juliol), Peralada (a partir del 16 de juliol) i Cap Roig (a partir del 23 de juliol).

Clàssica

Passió pel Barroc a través de la música

Decidir rendir homenatge a la música barroca pot semblar la proposta més subversiva del moment. Per als fans d’aquest estil, aquest serà l’últim cap de setmana d’Espurnes Barroques, un cicle de concerts que ha portat Schütz, Haydn, Boccherini i Pergolesi, entre altres grans de l’època, a espais tan bonics i apropiats com la capella del Claustre de Solsona, el castell de Cardona, l’església de Sant Llorenç de Morunys o el santurari del Miracle de Riner.

¿I què tenen en comú tots ells? Que són l’expressió més genuïna del barroc català. Els organitzadors de l’esdeveniment l’aomenen el Territori Barroc, constituït pels municipis que s’estenen en el triangle format pel santuari del Miracle, Cervera i Manresa.

Aquest dissabte, la Jove Capella Reial de Catalunya interpretarà composicions de J.S. Bach, Schütz, Pachelbel i Cererols, precisament al Miracle (a les 11.30h); i, a la tarda (18.30h), a l’Antiga Bibilioteca de la Universitat de Cervera, partitures de Bach, Purcell i Pachelbel.

El diumenge 13 de juny, la formació Hirundo Maris interpretarà Monteverdi, Strozzi i Landi, entre altres, a l’església de Santa Magdalena d’Estaràs (11.30h) i a la tarda (18.30h) la Cova de Sant Ignasi a Manresa acollirà el concert de Vespres d’Arnadí i Marta Mathéu, interpretant Mozart. Tota la informació i entrades, a la pàgina www.espurnesbarroques.cat.

Art

El somni americà

Últims dies per endinsar-se en l’art gràfic a l’Amèrica del Nord de la mà d’alguns dels millors artistes de l’època. El CaixaFòrum de Barcelona (www.caixaforum.org) mostra fins al 13 de juny obres d’Andy Warhol, Jasper Johns o Robert Rauschenberg. Una oportunitat única per conèixer de prop aquest estil que va eclosionar el 1960 i que va definir una època.

Divulgació

Una nit de Ciència

Una nit dedicada a la Ciència i a la seva divulgació. El Born Centre de Cultura i Memòria acollirà aquest divendres, 11 de juny, un acte en el qual la música, les arts visuals, la poesia, el live coding, els pecha kucha o l’il·lusionisme compartiran espai per debatre els límits de l’art, la ciència i la tecnologia. Serà el colofó de la Biennal Ciutat i Ciència, que compta amb 250 activitats.