Saps quantes vides pot tenir una ampolla de plàstic?

Tots podem contribuir a l'economia circular realitzant un consum responsable. Pascual ha presentat el seu ‘Compromís Bezoya’ amb 5 iniciatives per a cuidar el medi ambient

Gema Carrasco


Becontent

Una ampolla de plàstic pot trigar tan sols 60 dies a convertir-se en una ampolla nova. Reciclar les ampolles de plàstic PET és important en la lluita contra la contaminació ja que són 100% reciclables. A més, aquest material està certificat per l'Autoritat Europea de Seguretat Alimentària (EFSA), per la qual cosa és l'únic plàstic que una vegada reciclat pot tenir ús alimentari. La companyia d'aigua mineral Bezoya ha anunciat que totes les seves ampolles de 330 i 500 ml ja estan elaborades amb 100% plàstic reciclat. Cada pas compta en el repte de la sostenibilitat. Per això, cada vegada que tirem una ampolla al contenidor groc estem contribuint, no sols al fet que tingui una segona vida, sinó també al fet que s'estalviïn matèries primeres, aigua i energia, així com a reduir les emissions de CO₂, la qual cosa està directament lligat amb un aire més net.

Com a societat cada vegada reciclem més i reciclem millor. Javier Peña, director d'Aigües de Pascual, adverteix que “hem de sortir de la sobreexplotació a la qual estem sotmetent al planeta i gestionar cada vegada millor els residus que generem”. Segons un recent estudi, el 80% dels consumidors creuen que els temes relacionats amb la sostenibilitat són rellevants i el 44% afirma haver deixat de comprar productes de marques que no consideren sostenibles. En aquest sentit, Javier Peña augura que “tots els projectes que transmetin legitimitat, honestedat i aportin confiança són els que mantindran a les marques eternes en el mercat”.

Compromís Bezoya

Segons l'últim informe de Nielsen, Bezoya és l'aigua líder en el mercat I “com a líders hem d'impulsar el model d'economia circular”. Amb l'objectiu de ‘Donar el millor per a per al futur de l'alimentació’, Pascual ha presentat el seu ‘Compromís Bezoya’ on integra 5 iniciatives de la marca per a cuidar el medi ambient i afavorir a l'economia circular.

L'origen: cuidem la biodiversitat

Bezoya preserva la biodiversitat de l'entorn del seu manantial, situat a 1.900 metres d'altura en la Serra de Guadarrama. Un entorn natural protegit, reconegut jurídicament com a Parc Nacional i que forma part de la Xarxa Natura 2000, l'instrument per a la conservació de la naturalesa a la Unió Europea.

L'aigua de Bezoya neix de la pròpia naturalesa i arriba a les llars sense entrar en contacte amb l'exterior. És una aigua pura des del seu origen, no està sotmesa a processos de desinfecció. La pluja, la muntanya i la gravetat són els únics que intervenen en el procés. Bezoya és una aigua mineral natural de mineralització molt feble amb gran puresa i molt baix residu sec 27mg/l.

Javier Peña, director d'Aigües de Pascual

”L'avantatge del rPET és que és un plàstic 100% reciclable per a ús alimentari i al seu torn es pot tornar a reciclar”

Envasament sostenible

Per a Pascual és important portar el negoci de manera ètica, tenint en compte l'impacte ambiental. És per això que aposten per la construcció de plantes sostenibles, l'ús d'energia d'origen renovable i treballen per a donar una segona vida als residus, a la vegada que fomenten l'economia local.

La nova planta de Ortigosa del Monte està edificada tenint en compte com a eixos vertebradors la qualitat, sostenibilitat i el respecte a l'entorn, units a la màxima eficiència energètica. El 100% de l'energia elèctrica utilitzada en les seves plantes prové de fonts d'origen renovable i el 100% de residus generats en elles tenen una segona vida. A més, fomenten l'economia local apostant per proveïdors locals espanyols.

Bezoya llança les ampolles de plàstic 100% reciclat

Producte: envàs més sostenible i amb menys impacte

Des del departament d'I+D+i treballen per a buscar solucions innovadores que cuidin el planeta a l'hora d'embalar els seus productes. “Des dels nostres orígens sempre ha estat en l'ADN de la nostra companyia una sensibilitat molt especial a cuidar el medi ambient i hem procurat estar sempre a l'avantguarda”, explica Javier Peña. El repte de Bezoya és convertir-se en la marca d'aigua més responsable del mercat.

Ara mateix totes les ampolles d'aigua de la marca de 330 i 550 ml estan fetes en 100% plàstic reciclat i al llarg de 2020, totes les de 5 litres estaran elaborades amb rPET i el 50% de les de 1,5 litres. El compromís de Bezoya és que per a 2022 totes les seves ampolles es facin amb plàstic reciclat. Javier Peña adverteix que “l'avantatge del rPET és que és un plàstic 100% reciclable per a ús alimentari i al seu torn es torna a reciclar”. D'aquesta manera, podem donar-los infinites vides a les ampolles de plàstic. “Sempre hem tingut interès a tenir envasos amb menys càrrega de plàstic”, ressalta.

L'ús de plàstic reciclat també implica una reducció d'emissions equivalent al consum de 4.095 vehicles dièsel durant un any o 1.243 vegades la volta al món amb cotxe. Javier Peña ens explica que des de Pascual estan treballant per calcular la petjada de carboni de cadascun dels seus productes, però “necessitem que es validi una certa metodologia perquè tots puguem usar-la”.

Mobilitat sostenible

Un altre dels eixos del compromís de la marca és la descarbonització del transport. Tota la seva flota compta amb la certificació Ecostars 5 estrelles. Des de l'any passat compten amb una flota comercial de 500 vehicles zero emissions que reduiran les seves emissions de CO₂ un 25%, els Òxids de Nitrogen un 65% i les de partícules en més d'un 40%.

En 2014 van incorporar a la seva flota de distribució capil·lar les primeres furgonetes 100% elèctriques i posteriorment van incorporar vehicles de repartiment híbrids.

Reciclatge: tanquem el cercle

L'empresa està compromesa amb el reciclatge des de fa 24 anys, quan va ser una de les empreses fundadores de l'Empresa Pública Ecoembalajes, avui Ecoembes, amb la qual col·labora actualment en el procés de recollida selectiva i recuperació de residus d'envasos. Gràcies a aquesta labor de reciclatge, s'estalvien 21.030 tones de CO₂.

Ara els consumidors han d'aportar el seu granet de sorra en la cadena de reciclatge i saber on han de posar l'envàs una vegada consumit el producte. “Si estàs conscienciat donaràs molt més de tu perquè es produeixi i generi aquest cercle virtuós”, afirma Peña.