Contenido de usuario Este contenido ha sido redactado por un usuario de El Periódico y revisado, antes de publicarse, por la redacción de El Periódico.

"La Zona de baixes emissions és un concepte utòpic i recaptatori a compte dels ciutadans"

Señal de la Zona de Bajas Emisiones en la Ronda Litoral.

Señal de la Zona de Bajas Emisiones en la Ronda Litoral. / Ferran Nadeu

A la Zona de baixes emissions (ZBE) de 95 km2 de Barcelona, és a dir, tota la ciutat, no deixen circular als residents amb els seus vehicles legals, però catalogats com a contaminants. La Constitució, al seu article 19, estableix la llibertat de circulació per tot el territori nacional i la lliure elecció de residència. Ambdues parts vulnerades: primer, no estan deixant circular encara que compleixis els preceptes per fer-ho: ITV, assegurança i ITM al dia. I segon, s'està coartant la lliure elecció de residència en condicions similars a altres ciutats espanyoles: no puc sortir del meu domicili ni per anar a treballar ni per sortir amb la meva família nombrosa sense que em multin.

Entretodos

Publica una carta del lector

Escribe un 'post' para publicar en la edición impresa y en la web

Obvia altres fonts de contaminació en excloure de la ZBE la zona portuària, empreses com les de la zona del Besòs (tercera font de contaminació per empreses més gran de Catalunya) i l'aeroport, amb tot el trànsit aeri. Se'ns carreguen en exclusiva als ciutadans les restriccións de la ZBE, quan ni el mateix ajuntament, amb vehicles de tot tipus, la compleix.

La ZBE és un concepte utòpic i recaptatori de l'ajuntament. Han posat preu a la llibertat de circulació, cobrant permisos diaris i multes per circular amb vehicles que avui per avui son legals. Obvien la realitat, no s'han fet les inversions necessàries (una xarxa elèctrica equiparable a les benzineres), ni la indústria sap quina tecnologia acabarà sent l'estàndard, ni el mercat en condicions amb la crisi econòmica.

Tot això en plena crisi epidèmica, incitant a omplir trens, metros i autobusos. La contaminació es una qüestió global que a nivell local no es resoldrà, encara que politicament vengui.

He fet queixes a tots els síndics i defensors del poble per la restricció de llibertats que estem patint. Cap ens dóna resposta satisfactòria ni actua, recomanant inclús que empreguem accions legals particulars. Això dels drets i llibertats no deu anar amb ells. ¿Defensors del poble? Son càrrecs públics, i la ZBE només afecta les classes més baixes de la societat, a les quals no defensen.

Participaciones de loslectores

Másdebates