Contenido de usuario Este contenido ha sido redactado por un usuario de El Periódico y revisado, antes de publicarse, por la redacción de El Periódico.

A la Xina es fa servir la medicina tradicional xinesa?

Sesión en un congreso de acupuntura celebrado en Barcelona.

Sesión en un congreso de acupuntura celebrado en Barcelona. / ALBERT BERTRAN

A la Xina es fa servir la medicina tradicional xinesa?

Entretodos

Publica una carta del lector

Escribe un 'post' para publicar en la edición impresa y en la web

Doncs cada cop menys, i això és un dels factors principals en la disminució de la taxa de mortalitat i en la quasi erradicació d'algunes malalties.

Durant el mandat de Mao Zedong, es va redescobrir la medicina tradicional durant la "Llarga Marxa" de 1934-1935: l'exèrcit roig de Mao va utilitzar l'acupuntura, que havia estat prohibida per l'emperador Taokuang des de 1884. Com que Mao no va ser capaç de dotar als xinesos amb un sistema sanitari eficaç, va elevar les supersticions existents a la categoria de ciència. Així, els xinesos seguien estant malalts, però contents -us sonen les paraules "efecte placebo"?-.

Per sort, a la Xina progressivament es va anar implantant la medicina moderna, amb la construcció d'hospitals i la formació de professionals qualificats. Sobretot després del 1978, quan Deng Xiaoping va anunciar les "Quatre modernitzacions": agricultura, indústria, defensa, i ciència i tecnologia. Amb la implantació dels nous hospitals d'obstetrícia i milers de llevadores ben formades, la taxa de mortalitat de les embarassades va passar de l'1,5% l'any 1949 al 0,05% el 1998. La mortalitat dels nounats va passar del 20% al 3,3%. I l'esperança de vida el 1949 era de 35 anys, i als anys 90 ja s'havia doblat.

Què més va passar quan es va substituir l'ús de pràctiques com l'acupuntura i la moxibustió per profilaxis i vacunes? Doncs que algunes malalties van començar a remetre. Com per exemple el Goll (Bocio), que no és causat per un desequilibri del chi als meridians, sinó per una deficiència de iode. Altres malalties abans força comunes com la poliomielitis, la pesta pneumònica i el còlera, des dels anys 90 estan pràcticament extingides. Evidentment, gràcies a les vacunes.

La popularització de la medicina tradicional xinesa a occident va començar a partir de la visita que Richard Nixon va fer a la Xina el 1972. Mao va preparar una demostració dels poders anestèsics de l'acupuntura amb un pacient que havia estat sedat prèviament amb mètodes químics. Diuen que Nixon va quedar bocabadat amb la demostració.

I mentre a la Xina augmenta l'ús de la medicina científica occidental, a l'occident creix imparable l'ús de la "medicina" tradicional xinesa.

Participaciones de loslectores

Másdebates