Contenido de usuario Este contenido ha sido redactado por un usuario de El Periódico y revisado, antes de publicarse, por la redacción de El Periódico.

WhatsApp i la propaganda política

Whatsapp

Whatsapp

Ja ens podem anar preparant, perquè a partir d'ara veurem als polítics fins a la sopa no, fins al WhatsApp! Ha començat la campanya electoral, tot i que la data d'inici oficial és el 12 d'abril, però les xarxes socials ja es comencen a omplir de propaganda. I la novetat d'aquest any serà el WhatsApp. El PP ha estat el primer: de forma no oficial ha llençat un vídeo per animar que els votem. Hi surten l'Epi i en Blas, explicant que si no els votem a ells, tornarà l'home del sac, és a dir, Pedro Sánchez, i que no votem a Vox perquè seria llençar el vot.

Entretodos

Publica una carta del lector

Escribe un 'post' para publicar en la edición impresa y en la web

La forma de fer el vídeo no és innovadora per si mateixa, ni el que s'hi diu, el que sí que és nou és com es distribueix. El Partit Popular ha aprofitat l'estructura que té muntada a escala nacional, autonòmica i local amb tots els seus militants i simpatitzants per a distribuir aquest vídeo. Els grups de WhatsApp són una eina molt potent per a potenciar els missatges que els partits envien a les xarxes, però al nostre país fins fa poc havia estat infrautilitzada.

Tot i que es podria considerar que s'està fent campanya electoral fora de les dates permeses, la Junta Electoral no hi pot dir res: com ningú n'és responsable, només és un més de tants i tants vídeos que rebem cada dia via WhatsApp... Però l'estratègia de difondre missatges sense autor, amb un benefici clar per a un determinat partit polític, no és cap novetat. A Brasil, Bolsonaro va fer servir una estratègia semblant utilitzant WhatsApp i les xarxes socials per a ajudar-lo a aconseguir la presidència. La forma en què ho va fer és força discutible, i reprovable fins i tot: no només hi distribuïa els seus missatges de propaganda, també fake news i atacs a rivals polítics, a homosexuals i a immigrants.

Així doncs, preparem-nos. Si fa uns anys la revolució de la propaganda política la van protagonitzar les xarxes socials (especialment Twitter), ara li toca el torn a WhatsApp.

Participaciones de loslectores

Másdebates