Contenido de usuario Este contenido ha sido redactado por un usuario de El Periódico y revisado, antes de publicarse, por la redacción de El Periódico.

Voler fer un somni realitat no vol dir somiar truites o somiar despert: La Bisbal que voldria

Paisaje del macizo de las Gavarres donde se aprecia el esplendor de la vegetación.

Paisaje del macizo de las Gavarres donde se aprecia el esplendor de la vegetación. / MARCOS AMORES

Sóc Màrius Viella Sabater, nascut un plujós 25 de març de 1936 a les 9 del matí, al carrer Santa Llúcia -en aquell temps, el carrer del Camp Gran- de La Bisbal d'Empordà. No quedem gaires bisbalencs que tinguem a la memòria una ciutat cap de partit judicial i capital del Baix Empordà -és el partit judicial número 3 de la província de Girona-, en què les bicicletes, els carros i els ramats eren els amos dels carrers, juntament amb la mainada jugant a pilota -normalment de draps i serradures-, a rotllo o a saltar a corda. Tot això ja és història. Ara toca poder escriure una altra història que s’ajusti als temps que han de venir i que hem de preveure.

Entretodos

Publica una carta del lector

Escribe un 'post' para publicar en la edición impresa y en la web

Totes les ciutats i molts pobles han crescut sense control, esclaus de l’especulació. Si no hi posem remei, haurem d’arrencar plantes del bosc per poder sembrar llegums i cereals per al consum humà, perquè tot serà edificat i asfaltat. A més, el consum de carburants contaminants obliga a prendre mesures estrafolàries per protegir el planeta.

No és la primera vegada que escric i suggereixo l’aprofitament de les aigües plujanes, el sol, el vent i la biomassa -referint-me al sotabosc, ja que ara ja no tenim flequers ni indústries que cremin aquest producte de la natura per coure pa ni ceràmica, com tampoc es consumeix gaire carbó vegetal-.

Una de les meves grans preocupacions és l’aigua en termes generals, però en particular a La Bisbal i al Baix Empordà.

Començaré per l’aigua de consum humà, de subministrament municipal però depenent del poder atorgat a l’ACA, que disposa del control dels rius i del subministrament mitjançant empreses que monopolitzen l’aigua i els preus.

A punt i preparat per emprendre el viatge que tots hem de fer i del que no en torna ningú, però amb la perspectiva que si mai torno a néixer, voldria trobar la meva ciutat, La Bisbal d’Empordà, millor de com la deixaré. Voldria trobar una resclosa a l’indret de can Fanals, de dos metres d’altura i vuit d’ample, que servís de passera per travessar el riu Daró i retingués l’aigua que s’escorre de les Gavarres per alimentar les deus d’aigua bona. Voldria trobar reconstruïda la canonada que portava l’aigua al dipòsit a dalt del puig, a tocar de can Metller, i que donava aigua al convent dels Frares, a les últimes cases de la carretera de Vulpellac i a tota La Bisbal, des dels pous de la Font de l’Arbre, perquè la meva ciutat pugui consumir aigua sense purins ni nitrats. Sé que això és molt costós, però a mi ara beure aigua a casa, pagant la que bec i la que no puc beure, em costa entre 70 i 80 euros cada mes.

També hi podem afegir els sistemes de construcció, com també ja he suggerit. Voldria trobar que les noves construccions i la majoria d’habitatges ja existents gaudissin d’energia solar, de calefacció i aire condicionat comunitari i sistema d'aprofitament de les aigües plujanes per als sanitaris i la neteja.

No és la primera vegada que ho suggereixo a l’administració, però els interessos particulars sempre han posat i posaran traves.

Participaciones de loslectores

Másdebates