Contenido de usuario Este contenido ha sido redactado por un usuario de El Periódico y revisado, antes de publicarse, por la redacción de El Periódico.

La via eslovena... i la via Ventotene

Quim Torra, a su llegada a la reunión del Govern.

Quim Torra, a su llegada a la reunión del Govern. / ANDREU DALMAU (EFE)

El President Torra ha sorprès tot el país al presentar el nou full de ruta cap a la independència: la via eslovena. Cal assumir-ho “amb totes les conseqüències” ha dit.

Entretodos

Publica una carta del lector

Escribe un 'post' para publicar en la edición impresa y en la web

Recordem les conseqüències de la independència d'Eslovènia: una guerra amb gairebé 70 morts i més de 300 ferits. No entraré a valorar l’enorme irresponsabilitat que suposa que el president de Catalunya defensi públicament aquesta estratègia de país, espero que el govern i tots els partits que integren el Parlament que es desmarquin d’aquestes declaracions.

Però més enllà d’això, una reflexió sobre Europa, que es va aixecar de les cendres de la guerra i del feixisme com un projecte d’integració postnacional. Avui aquest projecte està en crisi, en gran part perquè la integració s’ha fet de forma desigual, beneficiant certs Estats i certs poders econòmics. La guerra de Iugoslàvia va ser un capítol clau d’això, per enterrar els últims vestigis del socialisme al vell continent, amb una guerra civil ètnica de conseqüències terribles. La balcanització va ser un procés de desintegració en pro de la integració, exacerbació nacional en benefici d’un projecte postnacional.

Mentre creix l’extrema dreta nacionalista, el President Torra proposa la via eslovena. Mentre Europa es troba en un procés de desintegració, Torra proposa a Eslovènia una “Europa dels petits Estats”. És aquest el projecte que necessitem a Europa? Certament no. És una opció molt perillosa. El que necessitem és prendre’ns la integració de forma seriosa, com van fer dos dels pares fundadors  d’Europa, Altiero Spinelli i Ernesto Rossi, ambdós antifeixistes, a l'illa Italiana de Ventotene el 1941.  Necessitem un federalisme europeu per construir un projecte veritablement postnacional, capaç d’enfortir la democràcia i blindar els drets socials.

Si no ho fem, Europa seguirà caminant cap a l’abisme, la desigualtat i l’extrema dreta. Aquí totes les administracions hi haurien d’estar compromeses, en lloc de llençar-se a la guerra.

Participaciones de loslectores

Másdebates