Contenido de usuario Este contenido ha sido redactado por un usuario de El Periódico y revisado, antes de publicarse, por la redacción de El Periódico.

"Tràmits online: només la força de la gent farà que l'Administració sigui més eficient i humana"

Colas ante una oficina de la Tesorería General de la Seguridad Social, en Barcelona.

Colas ante una oficina de la Tesorería General de la Seguridad Social, en Barcelona. / Manu Mitru

Llegeixo que la Plataforma de Gent Gran i Pensionistes exigeix l’atenció presencial i sense cita prèvia als organismes públics. Els aplaudeixo. He format part durant 47 anys d’aquesta maquinària burocràtica que tantes vegades es converteix en l’art de complicar al ciutadà l’exercici dels seus drets o el compliment dels seus deures.

Entretodos

Publica una carta del lector

Escribe un 'post' para publicar en la edición impresa y en la web

A partir de la pandèmia i amb el tancament de l’atenció presencial i la obligatorietat del tràmits per la via electrònica, moltíssima gent s’ha trobat amb la impossibilitat de fer els tràmits. He rebut milers de trucades de gent angoixada, enfadada, trista o esgotada. Que han anat a Organismes amb la porta tancada, que han trucat a telèfons on ningú contesta, que han intentat accedir a la Seu electrònica i no se’n surten. He escoltat massa vegades “és que jo soc molt tonto”, “és que jo soc massa gran”. He hagut de dir massa vegades: "¿Té algun fill o net que el pugui ajudar? Intenti anar a un centre cívic o una biblioteca, que hi ha ordinadors i potser el poden ajudar". He escoltat massa vegades històries que et trenquen el cor.

La digitalització suposa un gran estalvi en mitjans personals a l’Administració i també un benefici per als ciutadans que tenen coneixements i mitjans, perquè suposa evitar desplaçaments i demores. Però sempre hi haurà un sector important de la població que en quedarà exclosa, els més vulnerables. Els qui per edat o mitjans no hi poden accedir. L’Administració té l'obligació d’atendre’ls, perquè si no ho fa esta conculcant els seus drets.

He passat 47 anys esperant veure una Administració més humana i eficaç i me n'he anat sense haver-ho aconseguit. L'única manera de canviar les coses es amb l’organització i la força de la gent. Per tant, enhorabona. Estic al seu costat.

Participaciones de loslectores

Másdebates