24 sep 2020

Ir a contenido

El repte dels nous diputats: tolerància i diàleg

Joan-Maria Raduà

Vista general del hemiciclo del Congreso, durante la sesión constitutiva de la Cámara, el pasado 21 de mayo.

Vista general del hemiciclo del Congreso, durante la sesión constitutiva de la Cámara, el pasado 21 de mayo. / EFE / JAVIER LIZÓN

L'any 1995 l'UNESCO va proclamar la Declaració de Principis sobre la Tolerància i va fixar el 16 de novembre com a Dia Internacional de la Tolerància. L'article primer d'aquesta Declaració diu que "la tolerància consisteix en l'harmonia en la diferència" i afegeix que la tolerància "no sols és un deure moral, sinó també una exigència jurídica i política", per acabar afirmant que la tolerància és "la virtut que fa possible la pau".

La tolerància comporta el reconeixement de l'altre i l'acceptació de la diversitat. Té com a pressupòsit la dignitat de tota persona humana i el respecte a la mateixa. Parteix de l'assumpció del principi ètic fonamental proclamat en el primer article de la Declaració Universal dels Drets Humans de què "tots els éssers humans neixen lliures i iguals en dignitat i en drets".

La tolerància veu en el pluralisme una riquesa i una oportunitat per bastir una societat fonamentada en el respecte a la dignitat de l'altre. Per aquest motiu tolerància implica diàleg. Saber escoltar l'altre i saber exposar les pròpies idees sense imposar-les, tot esforçant-se a trobar punts de connexió.

Fóra bo que tots els nous diputats i diputades -escollits a unes urnes que expressen la diversitat de la societat- siguin conscients del que vol dir ser tolerant i s'esforcin sincerament a dialogar per trobar el bé comú.

Entretodos

Publica una carta del lector

Escribe un post para publicar en la edición impresa y en la web

Participaciones de loslectores

Másdebates