Contenido de usuario Este contenido ha sido redactado por un usuario de El Periódico y revisado, antes de publicarse, por la redacción de El Periódico.

Solucions per a l'aigua de boca

Una persona se dispone a llenar agua del grifo.

Una persona se dispone a llenar agua del grifo.

La tranquil·litat amb la que obrim l'aixeta de casa per beure, fer el menjar, higiene, etc., tots la tenim. Faltaria més. Però continuem traginant garrafes i ampolles d'aigua. Ajuntaments, concessionàries o gestores de l'aigua, l'Agència de Salut Pública de Catalunya, hem de suposar que vetllen per a que l'aigua que arriba a les cases sigui potable i amb les analítiques fetes complint la normativa vigent.

Entretodos

Publica una carta del lector

Escribe un 'post' para publicar en la edición impresa y en la web

Entre d'altres, el RD 140/2003 de 7 de febrer, i normativa posterior, estableix criteris sanitaris de qualitat de l'aigua de consum humà. També estableix a l'article 30 el Sistema d'Informació Nacional d'Aigua de Consum (SINAC), com a sistema d'informació relatiu a les zones d'abastament i control de la qualitat de l'aigua de consum humà. En relació a l'obligatorietat, manifesta SINAC a través d'Internet, és obligatori per a les entitats gestores fer pública la qualitat de l'aigua. Tanmateix, l'usuari domèstic no pot accedir als valors dels paràmetres analitzats. Només accedirà a si 'l'aigua és apta per al consum humà.

Valorant les dades del SINAC sembla que totes les aigües són potables. Molts organismes també fan públiques les seves analítiques. Fins aquí sembla tot correcte, però al mes de juny a Móra la Nova hi va haver una alarma de qualitat, es va superar lleugerament el límit admès de desisopropil, plaguicida usat en el conreu de la vinya, es va arribar a detectar 0,00012 mg/l quan el límit és 0,00010 mg/l. Durant els deu dies d'alarma al SINAC continuava apareixent "apta per al consum humà". Malament, el sistema d'informació no funciona. Però, cert, es va advertir a la població per altres vies.

Cal pensar que les entitats gestores d'abastament d'aigua potable han desenvolupat els protocols necessaris per a dur a terme els controls analítics periòdics que garanteixen la potabilitat. Esperem que sigui així i que l'episodi de Móra la Nova i la gran majoria dels municipis aguditzin les precaucions per a que no es torni a repetir un episodi semblant.

L'aigua forma part de tot el que ens envolta. L'aigua és la substància més important per als humans, animals i plantes. Més enllà de la informació legal que el SINAC aporta al ciutadà, per cert, poca cosa. Cal reivindicar que cada municipi o empresa gestora publiqui les analítiques de l'aigua subministra a la població i fer transparent la seva qualitat. Amb un filtre de carbó actiu s'evita el mal gust de l'aigua clorada per a boca i menjar, així evitarem traginar garrafes i ampolles de plàstic. Cal reivindicar-ho!

Participaciones de loslectores

Másdebates