Contenido de usuario Este contenido ha sido redactado por un usuario de El Periódico y revisado, antes de publicarse, por la redacción de El Periódico.

"Senyora Ponsatí, l'antisemitisme a Alemanya no el va inventar Hitler"

Hitler estrecha la mano del mariscal Phillipe Petain en octubre de 1940 en la Francia ocupada.

Hitler estrecha la mano del mariscal Phillipe Petain en octubre de 1940 en la Francia ocupada. / AP

L'afirmació de la senyora Ponsatí al Parlament Europeu dient que Hitler es va inspirar en els Reis Catòlics i l'expulsió dels jueus del 1492 és una bajanada tan gran que no sé si riure o plorar de la seva manca de coneixement de la història.

Entretodos

Publica una carta del lector

Escribe un 'post' para publicar en la edición impresa y en la web

Les expulsions del poble jueu han sigut moltes al llarg dels segles. Ja els faraons egipcis, els romans, els visigots i els almohades, la penúltima invasió islàmica d'Espanya, van fer el mateix el 1140.

La monarquia francesa els ha expulsat moltes vegades confiscant els seus béns, el rei Eduard I d'Anglaterra va fer el mateix, el Papa Pius V dels Estats Vaticans també; la llista és llarga. Els assalts als calls o barris jueus han sigut nombrosos. Barcelona no se n'escapà a l'Edat mitjana.

L'antisemitisme a Alemanya no el va inventar Hitler, el problema ve de lluny. Abans de la primera guerra mundial hi havia un sentiment antisemita molt fort degut a l'actitud jueva de tancar-se dins el seu propi entorn separat dels altres conciutadans, vivint les seves creences i negocis com si fossin un sector social a part de la resta de població.

Això, en societats amb un creixent nacionalisme com l'Alemanya de finals del segle XIX, quan es va constituir com una nació unificada sota l'hegemonia de Prússia, va fer més palesa la mania persecutòria dels anomenats patriotes a tots els ciutadans que no combregaven amb la passió per la nova nació constituïda.

L'enveja i l'odi al diferent també és un estimulant pels exaltats nacionalistes que busquen enemics fins i tot sota les pedres. El dictador alemany no va inventar res que no tingués ja una base extensa en la societat alemanya, només va haver de recollir uns fruits que ja existien i que ell va abonar arribant a actituds i fets propis d'un boig.

Les associacions jueves mundials han criticat obertament les paraules de la senyora Ponsatí considerant un insult comparar l'expulsió dels Reis Catòlics amb l'Holocaust provocat pel nazisme.

Participaciones de loslectores

Másdebates