Contenido de usuario Este contenido ha sido redactado por un usuario de El Periódico y revisado, antes de publicarse, por la redacción de El Periódico.

Réplica municipal: "Els radars i les sancions busquen reduir la sinistralitat"

Nuevos radares  en Barcelona que afectan en 2023. La calle de Aragó, entre Comte d’Urgell y Casanova.

Nuevos radares  en Barcelona que afectan en 2023. La calle de Aragó, entre Comte d’Urgell y Casanova. / ZOWY VOETEN

Benvolgut Pol, hem llegit amb atenció la seva carta publicada a EL PERIÓDICO el passat 20 de febrer.

Entretodos

Publica una carta del lector

Escribe un 'post' para publicar en la edición impresa y en la web

El darrer balanç de sinistralitat de la ciutat establia que, de les 23 víctimes mortals que es van produir a la ciutat el 2022, 15 conduïen motocicletes, una un ciclomotor i una un turisme. També van perdre la vida en sinistres de trànsit cinc vianants i el passatger d’un turisme.

Pel que fa als vehicles implicats en els sinistres, d’un total de 13.525, 4.748 van ser cotxes, 4.818 motos i ciclomotors, 871 furgonetes, 793 bicicletes i 870 vehicles de mobilitat personal. Pot consultar les dades referents als sinistres a la ciutat el 2022 a la web de l'Ajuntament. Aquest balanç també recull que el 2022 els sinistres de trànsit a la ciutat es van reduir un 22% respecte l’any 2019, l’últim abans de la pandèmia.

Aquesta reducció significativa és, en part, deguda a les mesures i les campanyes a favor d’una mobilitat més segura promogudes per l’Ajuntament de Barcelona i la Guàrdia Urbana.

Des de l’Ajuntament defensem que moure’s amb seguretat per la ciutat és un dret de tothom i el nostre objectiu per al 2050 és la Visió 0: zero víctimes mortals i zero ferits greus amb seqüeles per a tota la vida.

La visió zero no és una proposta de l’Ajuntament de Barcelona, sinó un moviment global promogut, entre d’altres, per la Unió Europea. Aquest projecte va néixer ja fa més de 20 anys sota la premissa bàsica de defensar la vida i la salut. Tots els accidents es poden prevenir minimitzant el nivell de risc i posant els mitjans necessaris. En aquest sentit, l’excés de velocitat és una de les principals causes indirectes d’accident a Barcelona, que augmenten la seva lesivitat a major velocitat.

Mesures com els radars i les sancions que vostè comenta, per tant, tenen un objectiu molt clar: reduir la sinistralitat a la ciutat. De fet, reduir la velocitat màxima de 50 km/h a 30 km/h minva la taxa de mortalitat en atropellaments d’un 45% a un 5%.

Volem afegir, a més, que les sancions per circular amb excés de velocitat no són noves i no suposen una restricció addicional als límits de velocitat ja existents a Barcelona. La nostra voluntat és garantir el compliment dels límits de velocitat fixats per reduir la gravetat dels sinistres. Sabem que els radars són efectius i s’ha comprovat que, ja només amb l'existència i la senyalització mateixes del radar, es produeix una clara davallada de la velocitat.

La voluntat de l’Ajuntament, per tant, no és multar sinó no haver de posar cap multa, i les sancions són la darrera opció per quan la resta d'accions pedagògiques no resulten efectives.

Els 17 nous radars d’aquesta xarxa han començat darrerament a sancionar, però només després d’un període de quatre mesos sense fer-ho amb l’objectiu de donar un temps a la ciutadania per poder conèixer on estan instal·lats aquests equips i comprovar quines són les velocitats màximes permeses en aquests punts.

Esperem haver respost les seves inquietuds i estem a la seva disposició per a futures comunicacions. 

Participaciones de loslectores

Másdebates