Contenido de usuario Este contenido ha sido redactado por un usuario de El Periódico y revisado, antes de publicarse, por la redacción de El Periódico.

Rèplica municipal: "Institucions i sector privat són claus per lluitar contra el canvi climàtic"

Buque de transporte de gas natural licuado en el Puerto de Barcelona.

Buque de transporte de gas natural licuado en el Puerto de Barcelona.

Apreciada Lourdes, en resposta a la seva carta publicad a EL PERIÓDICO, l’any 2020 es va declarar l’emergència climàtica a Barcelona, un compromís municipal que ha accelerat un seguit de canvis que comprometen tots els agents de la ciutat, no només als seus veïns i veïnes.

Entretodos

Publica una carta del lector

Escribe un 'post' para publicar en la edición impresa y en la web

El consistori no té competències directes sobre l’aeroport, però des de la declaració d’emergència, ens hem compromès a treballar conjuntament per revertir els efectes nocius de les emissions de CO2.

Entre les mesures s’hi troben les destinades a reduir les emissions del port i l’aeroport de Barcelona, on s’emeten 12,9 milions de tones de CO2 l’any, quatre vegades més que al conjunt de la ciutat.

Les propostes inclouen eliminar els vols curts, gravar l’ús dels combustibles més contaminants i fomentar l’ús d'energies renovables, entre altres.

A més, el govern municipal ja ha mostrat el seu desacord amb l’ampliació de l’aeroport i també ha proposat limitar el nombre de creuers que arriben a la ciutat.

El Port de Barcelona i la seva autonomia es vinculen a la xarxa de ports de l’estat, i això dificulta les capacitats de les autoritats municipals per coordinar les polítiques en l’àmbit turístic. Per aquest motiu intentem, a través de les diverses negociacions i dintre de les nostres possibilitats, canviar i revertir la situació.

D’altra banda, la ciutat ha posat en marxa diferents plans per combatre l’emergència climàtica com ara el Pla Clima 2018-2030, que impulsa mesures que hagin estat efectives i tracta de corregir les que no acaben de funcionar. Entre els objectius, es persegueix ser neutres de carboni pel 2050 o erradicar la situació de pobresa energètica per les persones.

Una altra proposta que lidera Barcelona és l'Assemblea Ciutadana pel Clima, una assemblea deliberativa ciutadana per incorporar les demandes de la gent pel que fa a les accions per fer front a l’emergència climàtica. Si és del seu interès, pot consultar les darreres propostes que s’han recollit en l’últim informe presentat el gener d’aquest 2023.

Per tot això i recollint la petició que cursa a través del seu escrit, des de l’Ajuntament som plenament conscients que la implicació de la ciutadania és imprescindible per lluitar contra el canvi climàtic, però que no és suficient: ha d’anar acompanyada de l’aposta d’institucions i sector privat per un futur on la sostenibilitat sigui la clau i la salut de les persones sigui sempre la prioritat. 

Participaciones de loslectores

Másdebates