Rèplica municipal a la carta "El peligro está en las aceras"

Rèplica municipal a la carta "El peligro está en las aceras"

Miguel Lorenzo

Ester López - Ecologia urbana

En resposta a la carta de Cristina Rocha 'El peligro está en las aceras', comentar que fer una Barcelona més amable, segura i sostenible per als vianants és una de les prioritats del govern municipal, ja que una mobilitat a peu activa i segura ens ofereix confort i contribueix a una ciutat més saludable per a tothom.

Entretodos

Publica una carta del lector

Escribe un post para publicar en la edición impresa y en la web

A Barcelona, prop de la meitat dels desplaçaments es fan a peu i els vianants representen el centre de les polítiques municipals, donat que totes i totes som vianants en algun moment o altre del dia i es tracta del col·lectiu més vulnerable en la piràmide de mobilitat. Per aquest motiu, l'Ajuntament treballa des de fa anys perquè els carrers i els espais públics siguin més accessibles i segurs per a tothom i ho fa amb ampliació de voreres, la creació de plataformes úniques i zones de vianants o la reducció de la velocitat en la majoria de vies de la ciutat.

En relació a la circulació de les bicicletes per les voreres que comenta la ciutadana, recordem que Barcelona disposa de més de 200 km de carrils bici i més de 700 km de carrers 30 km/h, de manera que la bicicleta disposa d'una xarxa ciclista que es va ampliant (recentment es va obrir el carril bici del carrer d'Aragó, que uneix la ciutat de Besòs a Llobregat) i que permet desplaçar-se de manera segura. Alhora, la bicicleta pot circular per qualsevol calçada i ocupar, per seguretat, el centre del carril, i cal ser respectada per la resta de vehicles.

A més, des de l'1 de gener del 2019 està prohibit que circulin per voreres amb un ample inferior als cinc metres i sense tres metres d'espai lliure de pas. Alhora, sempre que hi hagi un carril bici habilitat a la calçada, estarà prohibida la circulació per les voreres, amb independència de l'amplada d'aquestes. De la mateixa manera, els vehicles de mobilitat personal, com els patinets, tenen prohibida la circulació per qualsevol vorera de la ciutat des de la modificació de l'Ordenança de la primavera del 2017. I ara, amb l'aprovació de Reial Decret al novembre, que modifica el Reglament General de Circulació, i que ha entrat en vigor el 2 de gener, els vehicles de mobilitat personal passen a ser definits de manera formal com a vehicles i per tant, tenen també prohibida la circulació per les zones de vianants tancades al trànsit.

Tanmateix, comprenem la preocupació de la lectora, atès el comportament d'alguns ciclistes i conductors de vehicles de mobilitat personal que protagonitzen conductes incíviques i irresponsables a l'hora de circular per la ciutat, ja que les voreres han de ser un espai segur i confortable per als vianants. En aquest sentit, recordem que el règim sancionador estableix multes als usuaris de fins a 100 euros en les infraccions de caràcter lleu, de fins a 200 euros en les de caràcter greu i de fins a 500 euros en les de caràcter molt greu. Des d'inicis de 2020 fins al mes d'octubre, la Guàrdia Urbana ha posat un total de 7.697 denúncies a usuaris particulars de vehicles de mobilitat personal que circulaven incomplint la normativa.

Participaciones de loslectores

Másdebates