Contenido de usuario Este contenido ha sido redactado por un usuario de El Periódico y revisado, antes de publicarse, por la redacción de El Periódico.

Rèplica a l'article 'Morfina cada vuit hores: les instruccions per sedar els avis moribunds no hospitalitzables'

Las manos de una anciana. 

Las manos de una anciana.  / EL PERIÓDICO

En referència a l’article publicat al seu diari Morfina cada ocho horas: las instrucciones para sedar a los ancianos moribundos no hospitalizables, voldríem aclarir diversos punts referents a l’atenció a les persones d’edat avançada i a l’atenció pal·liativa durant la pandèmia de la covid-19.

Entretodos

Publica una carta del lector

Escribe un 'post' para publicar en la edición impresa y en la web

Les cures pal·liatives, segons defineix l’OMS, són un model d’atenció dirigit a millorar la qualitat de vida de pacients i famílies que s'enfronten a malalties amenaçadores per a la vida, a través de la prevenció i l’alleujament del sofriment, per mitjà de la identificació primerenca i d’una avaluació i tractament del dolor i altres problemes físics, psicològics, socials i espirituals. La mateixa OMS va posar Catalunya com a referent mundial en el model d’abordatge assistencial de les persones en situació de final de vida.

L’article referit criminalitza l’atenció pal·liativa, vinculant l’ús i maneig de fàrmacs específics i habituals en aquest àmbit a la mort i associant, de manera errònia i demagògica, la no derivació a un hospital d’aguts a la causa de la mort. Amb manca de fonament i coneixement, l’autor recorre a la manipulació per inferir una informació intolerable que qüestiona la competència i l’honestedat de milers de professionals.

És per això, que les institucions sotasignants volem manifestar que:

És exigible rigor en la informació en un àmbit tan delicat. El contrari genera alarma i patiment injustificats, tant a persones en procés de dol, com a professionals.

La presa de decisions clíniques es fonamenta en l’edat biològica i no en la cronològica, en base a la valoració geriàtrica integral i als valors i preferències de les persones d’edat avançada i del seu entorn.

Totes les actuacions professionals estan orientades per codis de deontologia i guies bioètiques i d’evidència clínica i científica anteriors a l’epidèmia de la Covid-19.

Societat Catalano-Balear de Cures Pal·liatives

Societat Catalana de Geriatria i Gerontologia

Consell de Col·legis d’infermeres i Infermers de Catalunya

Consell de Col·legis de Metges de Catalunya 

Participaciones de loslectores

Másdebates