04 jul 2020

Ir a contenido

Referèndum sí, però legal i vinculant

Manuel Moreno

A la espera del inicio de la manifestación, cientos de miles de personas observan una torre de ’castellers’ en Paseo de Gracia con Gran Vía

A la espera del inicio de la manifestación, cientos de miles de personas observan una torre de ’castellers’ en Paseo de Gracia con Gran Vía / FERRAN NADEU / Barcelona

El més democràtic, per pròpia definició, és la consulta al poble. Per tant el referèndum sobre qualsevol qüestió és el més democràtic. Només els antidemocràtics poden estar en contra de la consulta a la ciutadania. El que també és clar és que en qualsevol societat és necessari conèixer les regles del joc.

Entretodos

En primera persona

Cuéntanos tu historia

En un Estat democràtic aquestes regles han estat definides i aprovades seguint les pròpies lleis democràtiques i basades en una llei de lleis refrandada en referèndum popular, la Constitució. Aquesta Constitució defineix quin tipus de consultes poden ser convocades per les diferents Administracions Públiques. En el cas de la consulta sobre la possible independència de l'Estat no està permesa en l'actual edició de la Constitució. És a dir, la modificació de la llei de lleis és un requisit imprescindible per aconseguir que el referèndum sigui legal i vinculant.

Els qui vulguin impulsar aquest referèndum saben el camí. Han d'aconseguir els suficients suports de parlamentaris espanyols i aconseguir-ho. Fet això ja podran convocar-ho amb garanties. Jo sóc demòcrata per convicció, conec la diferència entre les lleis democràtiques i les que vaig viure durant la dictadura i no aconseguiran que em salti les lleis democràtiques encara pensant que el referendum és l'expressió màxima de la democràcia. El que convé és fer les coses bé, no tant córrer sense sentit perquè el més probable és que quant més es corre sense objectiu, més s'allunya un d'on vol arribar.

Participaciones de loslectores

Másdebates