Contenido de usuario Este contenido ha sido redactado por un usuario de El Periódico y revisado, antes de publicarse, por la redacción de El Periódico.

Que el cap que li falta a Franco no ens falti a nosaltres

Estatua decapitada de Franco, manchada de pintura, ante el Born.

Estatua decapitada de Franco, manchada de pintura, ante el Born. / RICARD FADRIQUE

A veure, pensem un moment. Estem exhibint a Barcelona l'estàtua d'un personatge que va portar la dictadura a tot el país, que va voler acabar amb la nostra llengua i que va maltractar tota possible privacitat. Voleu dir que és bona idea? "Finalitat pedagògica", diuen. Doncs què vols et digui: un llibre em serveix per rememorar el passat, si és que ho vull. De pedagògic no en té res, en té de psicoanalista, si de cas. Que ens torni a brollar la ràbia, la ira o la indignació. Perquè res més. Recordar un home que creia en la barbàrie i feia barbaritats? Per què? 

Entretodos

Publica una carta del lector

Escribe un 'post' para publicar en la edición impresa y en la web

Amb cap o sense, segueix sent una icona de superioritat, un símbol de feixisme, i un exponent d'egolatria. I anhelar la seva presència jo ho faig poc. I crec que molts catalans tampoc. Ni espanyols.

Polèmica, controvèrsia i fins i tot fàstic és el que ha generat (i em genera) haver de veure aquesta escultura al Born Centre de Cultura i Memòria. Precisament allà, on, paradoxalment, hi oneja una senyera. Ens va intentar robar la nostra veu, la nostra llengua i la nostra opinió, i l'hem de tenir allà plantat? 

Alguna cosa passa si quasi tots els partits del Parlament de Catalunya es posen d'acord en algun aspecte. És colpidor i sorprenent. Un símbol de tirania no hauria d'estar present a la via pública, i menys en una democràcia, quan el patiment ha colpejat durant molts anys i quan una aflicció descontrolada ha estat present en moltes famílies. Una mica de consideració. 

Després es queixaran dels ous que se li han tirat, de la nina inflable que se li ha col·locat. Però és més anormal això o imposar Franco a la memòria de tothom? No cal, perquè Franco ja està a la memòria de tothom, i no per gust precisament. No entenc la necessitat d'obligar a recordar-lo.

Omplim Barcelona amb escultures de representants de la democràcia, d'emblemes exemplars i no de personatges que s'haurien de condemnar en la nostra memòria. Que el cap que li faltava a Franco, i que li falta a l'estàtua, no ens falti a nosaltres. Si us plau.

Participaciones de loslectores

Másdebates