El Periódico

La aportación de los lectores

Publica una carta del lector

Preinscripció escolar: "A Sant Andreu fa tres anys que hi ha més nens que places escolars"

MÓNICA TUDELA

Una clase de P3, en un colegio de Barcelona.

Marta Prats RoviraBarcelona

¿Qué opinas del tema de discusión? ¿Qué te parece la aportación de este usuario? Envía tu opinión para participar en el debate.

Martes, 26 de abril del 2016 - 09:31 h

Soc mare d'un alumne que ha d'iniciar l'escola l'any vinent a P3 i visc al barri de Sant Andreu del Palomar a Barcelona. Ara que estic immersa en tot el tediós procés de preinscripció del meu fill assisteixo bastant confosa a una sèrie de despropòsits en el camí fins la porta de la meva futura escola.

Per començar no puc entendre que el Consorci, l'Ajuntament de Barcelona o el Departament d'Ensenyament, que es reparteixen les responsabilitats i les pilotes en tot l'assumpte que m'ocupa no hagin previst, mínimament, i segons el cens d'ara fa tres anys que hi ha més nens al barri que no pas places escolars per al proper curs (comptant tant escoles públiques com concertades).

Això no és el primer any que passa, i després d'assistir a una xerrada feta a Can Portabella a càrrec de l'Associació de veïns de Sant Andreu sud, ens han informat que normalment la situació 's'arregla' afegint una línia més en alguna escola del barri o ampliant la ràtio de cada classe de P3 en un o dos alumnes més. Això, evidentment, en detriment de la qualitat educativa. Les escoles que reben una línia més en un curs només se'ls aporta un mestre per aquests nens, ni més mestres ni més recursos econòmics dels que tenien abans ja que no es pot considerar que l'escola passi a ser de més línies, ja que el 'bolet' només és en un curs. No cal explicar gaire perquè el fet d'afegir un o dos alumnes més en cada classe del barri juga en contra de l'aprenentatge de tots.

En segon lloc durant aquest procés m'ha cridat molt l'atenció el fet de que els infants amb al·lèrgies alimentàries tinguin més punts que la resta. Actualment tots els menjadors escolars disposen de menús especials per a qualsevol intolerància o al·lèrgia que les criatures puguin tenir. Així doncs aquests nens i nenes es queden al menjador sense cap problema en la majoria dels casos i, per tant, no van a casa a dinar. No entenc perquè han de tenir prioritat a l'hora d'escollir escola si no la tenen, per exemple, els alumnes àrabs o vegetarians pel fet de tenir una dieta amb restriccions alimentàries.

Per acabar m'agradaria fer esment que al meu barri hi ha actualment dues escoles, CEIP La Maquinista i CEIP Can Fabra, que porten molts anys en barracons, i ara obren un nou centre CEIP La Sagrera que també serà en mòduls prefabricats ves a saber quants anys. Em sembla vergonyós que els nostres nens i nenes no tinguin les escoles que es mereixen mentre hi hagi un sol concert econòmic a escoles privades. L'escola pública ha de ser la prioritat per a l'administració, només els països que ho tenen clar milloren resultats.

Participaciones de los lectores

La educación como herramienta imprescindible para el desarrollo

Dania Martínez Barcelona

El desarrollo de una sociedad o país se mide en los niveles de crecimiento económico, social,&... Seguir leyendo

La muestra de que no hay diálogo posible con los separatistas

Conrado Gallego Collado Villalba

He nacido en la Catalunya Central (Berguedà) y allí viví más de cincuenta años. El domingo 10 estuve con mi hijo en la... Seguir leyendo

El ataque autoinmune por el rechazo a la aprobación de los Presupuestos

Carles J. Ciudad Barcelona

Las enfermedades autoinmunes son trastornos en que el sistema inmunitario ataca a las células sanas del organismo. Como consecuencia, se o... Seguir leyendo

La soledad en enfermedades neurológicas y mentales

Santiago Ortiz Lerín Córdoba

Un estudio conjunto de la Universidad Autónoma de Madrid y del Centro de Investigación Biomédica... Seguir leyendo

La nobleza e integridad moral de Junqueras en el juicio al 'procés'

Jordi Querol Barcelona

En cualquier juicio, el relatado de la acusación se contrapone al de la defensa. Por eso las v... Seguir leyendo